Gradonačelnik Metkovića za Index: Smanjio sam si plaću za 30 posto i to nije populizam, već stvarna ušteda!

Foto: Most nezavisnih lista (Facebook)

BOŽO PETROV u fotelji gradonačelnika Metkovića nije još ni tri mjeseca, a već se susreo s raznim neočekivanim izazovima. Petrov u razgovoru za Index tvrdi da mu je bivši gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo ostavio dug koji je veći od godišnjeg gradskog proračuna!

Jedan od prvih poteza koje je Petrov povukao u svom mandatu bile su stoga mjere štednje - ali na račun sebe i svojih suradnika. Svoju plaću i plaće gradskih pročelnika smanjio je za 30 posto, naknade vijećnicima smanjio je na 1 kunu po sjednici, a njegovi zamjenici volontiraju. U intervjuu vođenim putem e-maila Petrov najavljuje daljnje mjere koje će provoditi, te otkriva da će se radom bivše administracije u Metkoviću morati pozabaviti i DORH.

Kakvo stanje u gradskoj blagajni vam je ostavio bivši gradonačelnik?

Službeni dug, koji je predstavljen pri primopredaji vlasti, u razini od 12 milijuna kn nije točan. Dug je mnogo veći, i prelazi ukupan cjelogodišnji prihod grada, čime je Metković u puno goroj situaciji i od Omiša i drugih dosad spominjanih gradova s deficitima u gradskoj blagajni. Veliki dio tog duga su nepodmirene obveze prema državi, poput sredstava koji su trebale biti omogućene Javnoj vatrogasnoj postrojbi Metković, Crvenom Križu, HEP-u, neisplaćenom PDV-u tijekom izvođenja projekata poput gradskog trga i parka. Isto tako, postojale su obveze prema Hrvatskim vodama, koje smo u međuvremenu podmirili. Za koji dan ćemo napraviti tiskovnu konferenciju, kad ćemo izaći s konkretnim iznosom duga, iako znamo da postoji mogućnost dodatnih "kostura iz ormara", jer se gradske financije gotovo uopće nisu vodile, bar ne na način koji je predviđen u civiliziranom svijetu.

Najavili ste da ćete, ako pronađete nepravilnosti u poslovanju, zatražiti pomoć Državnog odvjetništva. Jeste li pronašli nešto čime bi se DORH trebao pozabaviti?

Mi smo već na samom početku djelovanja podnijeli kaznene prijave zbog određenih djela, za koje smatramo da nisu u skladu s propisima Republike Hrvatske, a one nisu bile toliko bombastične da bi zaintrigirale javnost. Ipak, prijavili smo sve nezakonitosti, jer želimo djelovati potpuno u skladu sa zakonom i ne određivati sami što je to što bi moglo na kraju rezultati kaznenim postupkom. Ovdje pripada i kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog otuđenja šest mobitela marke iPhone 5, koji su u gradskom vlasništvu a nisu vraćeni u gradsku upravu. Koliko je počinitelj nepoznat dovoljno govori i činjenica je Stipe Gabrić Jambo na gradskoj sjednici izjavio da je on uzeo jedan od mobitela i poklonio ga osobi van gradske uprave. Nadamo se da će ove osobe uskoro shvatiti da su u nezakonitom posjedovanju gradske imovine. Ipak, znali smo da je to samo "preludij" onog što slijedi, onog što je mnogo ozbiljnije i što će doći detaljnijom analizom postojećeg stanja kao što su abnormalno visoki računi potrošenog goriva, na stotine sumnjivih putnih naloga za što se u ovom trenutku podiže kaznena prijava protiv troje osoba umiješanih u ove aktivnosti. O tome ćemo također detaljnije govoriti na tiskovnoj konferenciji u petak 23. kolovoza. Osim toga, postoje i druge sumnjive aktivnosti koje ćemo prijaviti nakon što komisija za financijski nadzor proračuna obavi uvid u stanje. Poziv smo uputili odmah nakon primopredaje, očekujemo njihov dolazak.

Jedan od prvih poteza bilo vam je smanjenje plaće gradskim službenicima za 30 posto i ukidanje naknade gradskim vijećnicima. Je li se bilo teško odlučiti na takav potez?

Nije jednostavno samom sebi smanjiti plaću, i to za čak 30%. Pogotovo u trenutku kad znate da idućih nekoliko mjeseci nećete uopće primiti plaću, jer nisu podmirene obveze za prijašnje mjesece. I dok vi čekate prvu plaću morate podmiriti plaće bivšem gradonačelniku odgovornom za ovakvo stanje te mu dati i 6 novih plaća kako je predviđeno zakonom. I dok njemu nikad nije palo na pamet odreći se tih dodatnih plaća zbog štete koju je prouzrokovao, mi moramo sebi smanjiti plaću. Ukoliko želite dobro svojim građanima, ako želite dugoročno izvući grad iz financijskih dubioza i omogućiti svojoj djeci ono što smo mi imali u djetinjstvu, morate krenuti od sebe. Kako inače možete pred ljudima biti vjerodostojni? Kako možete od njih tražiti da se odreknu bilo kakvog luksuza, ukoliko to niste pokazali osobnim primjerom?

Koliko ćete uštedjeti na ovaj način i u kojoj mjeri će to pomoći Metkoviću?

Na ovaj način bit će godišnje ušteđeno 640.000 kn, budući da je plaća smanjena glavnim, odgovornim osobama (4 pročelnika, gradonačelnik), vijećničke naknade su smanjene na 1 kunu, a zamjenici gradonačelnika volontiraju. Svim zaposlenicima se nije smanjivala plaća. Ne mislim da je npr. gradska spremačica odgovorna za ovo stanje i bilo bi nepošteno njoj smanjivati plaću, ukoliko to ne nalaže prijeka potreba. Navedeni ušteđeni iznos pomoći će prvenstveno u stabilizaciji proračuna i smanjenju postojećeg duga, a ujedno je i poruka Metkovcima na što smo spremni da bi grad profunkcionirao, a i koliko odricanje od njih tražimo.

Političari na nacionalnoj razini stalno nas uvjeravaju da je takav način štednje populizam koji nema efekta. Vi se ne slažete?

U trenutku kad samo tom mjerom uštedite jednu mjesečnu plaću gradskih zaposlenika, onda to više nije šminka ili populizam. Oslobađate prostor u budućnosti nakon rješavanja gradskog deficita za mnogo kvalitetnije upravljanje gradskim novcem poput stimuliranja poduzetničkog inkubatora, gdje se uloženi novac oplođuje, a ne kupuje se socijalni mir. Ova mjera nije jedina i prate je i druge mjere, tako da se iz skupa mjera na kraju stvara efekt. Narodna je poslovica: "Mrvica po mrvica pogača, kamen po kamen palača." Samo u prva dva mjeseca smanjili smo obveze grada, odnosno dug grada za 1,5 milijuna kuna, i to u mjesecima kad porezna uprava oduzima sredstva za povrat poreza. U tom, možda financijski najkritičnijem godišnjem razdoblju, mi smo vratili jednu zaostalu plaću i podmirili niz drugih obveza.

Mislite li da bi se ove vaše mjere mogle primijeniti na nacionalnoj razini?

Vjerujem da još uvijek postoje mjere kojim bi se mogli smanjiti rashodi, ali prvenstveno se treba dogoditi "klik" u kojem će osobe koje su na bilo kojem rangu vlasti shvatiti da novac kojim raspolažu nije njihov i da su ga posudili od onih koji dolaze iza njih. Pred njima će odgovarati za način na koji su investirali sredstva kojim su raspolagali.

Planirate li provoditi još neke mjere štednje?

Osim smanjenja visine plaća, racionalizirat će se uobičajeni troškovi poput putnih naloga (u ova tri mjeseca ih je prosječno bilo manje od 3 mjesečno, za razliku od prije kad ih je mjesečno bilo preko 20) i drugih sličnih troškova. Isto tako, napravit će se u prvom redu sistematizacija gradske uprave, a potom i gradskih poduzeća.

Kakve reforme dalje planirate provoditi?

Nakon što postavimo temelje funkcioniranja gradskih službi kako to odgovara svugdje u svijetu, gdje nemate lokalnog šerifa kojeg se sve pita već osobe koje imaju svoje mogućnosti upravljanja i odgovornost koja iz toga proizlazi, napravit će se trezven proračun za 2014. godinu, a ne "friziran" kao što je dosad bio slučaj. Nadam se da ćemo dotad biti u mogućnosti dio proračuna predvidjeti i za projekte koje namjeravamo ostvariti, da bi poboljšati kvalitetu života svojim Metkovcima i privukli investitore koji bi im omogućili posao. Sve će ovo biti mnogo teže i sporije, ukoliko nam država ne pomogne, pa barem u onom segmentu u kojem je bivši gradonačelnik zadužio Grad Metković prema državi. Nadam se da će državna vlast imati sluha za naše poteškoće i omogućiti nam da Grad Metković ne bude talac za sve pogreške bivše vlasti iduće 4 godine, koliko je potrebno da samostalno vratimo nagomilani dug.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara