Gradonačelnik odbacio medijske navode: Nisam uskratio pokop romskoj bebi

Gradonačelnik odbacio medijske navode: Nisam uskratio pokop romskoj bebi

Screenshot: Google Maps

ODLUKA gradića Chaplana, južno od Pariza, da romskoj bebi uskrati pokop na lokalnom groblju jer "mjesta ima samo za one koji plaćaju lokalne poreze", izazvala je u nedjelju val ogorčenja diljem zemlje, uključujući i premijera Manuela Vallsa, dok se gradonačelnik Christian Leclerc ispričao i zanijekao da je on stajao iza spomenute odluke.

"Odbiti pokop djeteta zbog njegova podrijetla uvreda je na sjećanje tog djeteta, uvreda svemu što predstavlja Francuska", napisao je na Twitteru premijer Valls.

Leclerc: Cijela stvar izvađena iz konteksta

Gradonačelnik Leclerc je priopćio da se "niti u jednom trenutku nije protivio pokopu".

"Cijela stvar je napuhana", kazao je gradonačelnik, ustvrdivši da su njegove riječi "izvađene iz konteksta" i "krivo interpretirane" te da će poslati poruku sućuti obitelji.

Prije nego je Leclerc opovrgnuo pisanje medija, ministar za obitelj Laurence Rossignol je kazao da odbijanje pokopa bebe predstavlja "nehumano ponižavanje" obitelji.

Ponudio izbor za pokop

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik tvrdi da je riječ o zabuni i to dokazuje njegova SMS poruka u kojoj mjesnom dužnosniku objašnjava da "postoji izbor za pokop između Corbeila i Champlana" te da njemu odgovaraju oba izbora.

Maria Francesca, rođena 14. listopada čiji roditelji žive u romskom naselju kod Champlana, preminula je u ranim jutarnjim satima 26. prosinca kada je majka, koja ju je pokušala dojiti, ustanovila da je dijete hladno. Maria Francesca hitno je prebačena u bolnicu u Corbeil-Essonnese, ali je proglašena mrtvom uslijed tzv. smrti u kolijevci.

U Francuskoj, obitelj pokojnog mora zatražiti dozvolu za pokop od gradonačelnika mjesta gdje se odabrano groblje nalazi. Pokop se organizira ili po mjestu stanovanja, ili smrti ili na mjestu gdje postoji obiteljska grobnica.

Udruge i aktivisti podigli glas

Malena Maria Francesca će na kraju biti pokopana u mjestu Wissous. Taj je slučaj izazvao veliki odjek među brojnim udrugama koje se bore protiv rasizma, aktivistima za zaštitu ljudskih prava i romske zajednice koja u Francuskoj broji oko 20.000 pripadnika.

Obitelj bebe potječe iz Rumunjske, a u Francusku su stigli prije osam godina. U 30-im su godinama i već imaju dva dječaka od pet i devet godina koji pohađaju školu u Champlanu. Dok su bili u Rumunjskoj bila su im preminula dva dječaka, također bebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara