Gradski zastupnici raspravljali o dojenju djece na zagrebačkim klupama, radnom mjestu

Gradski zastupnici raspravljali o dojenju djece na zagrebačkim klupama, radnom mjestu

Foto: Shutterstock

ZAGREBAČKI gradski zastupnici su prihvatili Program promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje od 2015. do 2017. godine.

Program je orijentiran na edukaciju zdravstvenih djelatnika, trudnica i roditelja te šire zajednice kao i unapređenje službi i programa za potporu dojenju svakoj majci. Cilj je povećati postotak dojene djece te unapređenje suradnje majki, pedijatara i patronažnih sestara.

Zaštita dojenja odnosi se na zakonsku zaštitu koja omogućuje majkama da doje svoju djecu do šest mjeseci, te da nastave dojenje uz nadohranu do dvije godine, odnosno koliko to dijete i majka žele.

U Europi i svijetu prioritet javnog zdravstva su zaštita, promicanje i potpora dojenju, jer, rečeno je, dojenje unapređuje zdravlje majke i djeteta, a dugoročno pridonosi smanjenju smrtnosti kod djece.

Sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva za razdoblje od 2012. do 2020., prihvaćenoj u Hrvatskom saboru 2012., dojenje je također jedan od prioriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tom dokumentu ističe se važnost provedbe Programa promicanja dojenja u zajednici od 2015. do 2017. te nastavak provedbe projekta „Rodilišta-prijatelji djece” u Hrvatskoj.

Dojenje na radnom mjestu

Gradska zastupnica HDZ-a Margareta Mađerić istaknula je kako bi Grad Zagreb trebao omogućiti majkama zaposlenim u svim ustanovama u vlasništvu Grada da svoju djecu doje i na radnom mjestu. Podsjetila je da rodilište u Petrovoj još uvijek nema titulu "Rodilišta - prijatelji djece".

SDP-ova gradska zastupnica Silva Žele rekla je da će i Petrova uskoro dobiti tu titulu jer su se za to ostvarili uvjeti. Dodala je kako je sporno osiguravanje klupa za dojenje ili posebnog označavanja postojećih na području pojedinih gradskih četvrti, uključujući parkove za djecu i igrališta.

S njom se složila i HNS-ova zastupnica Vedrana Gujić upitavši: "Ne bi li sve klupe trebale biti klupe za dojenje"?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara