Granični spor: U ponedjeljak istječe rok za odgovore Slovenije i Hrvatske o arbitraži

Granični spor: U ponedjeljak istječe rok za odgovore Slovenije i Hrvatske o arbitraži

Foto: Hina

U PONEDJELJAK istječe rok do kojega Hrvatska i Slovenija Arbitražnom sudu koji rješava granični prijepor dviju država mogu dostaviti odgovor na podnesak druge strane u tom postupku.

Dvije zemlje su svoje podneske u kojima iznose argumentaciju o tijeku granice dostavile Sudu i međusobno ih razmijenile 11. veljače ove godine.

Slovenski odgovor na hrvatski podnesak razmatrala je sredinom prošlog tjedna slovenska vlada i potvrdila ga, a jednoglasno ga je početkom ovog tjedna prihvatio i vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je tom prilikom novinarima da stručnjaci za međunarodno pravo koje je angažiralo njegovo ministarstvo smatraju da su argumenti Ljubljane u njezinom podnesku jaki pa da zato s optimizmom očekuje budući pravorijek arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

"Možemo očekivati presudu u skladu s našim očekivanjima. Za Sloveniju je bitno da kao pomorska država ima pristup otvorenom moru", rekao je Erjavec.

O podnescima Slovenije i Hrvatske arbitražni će sud, prema očekivanjima, imati prvu usmenu raspravu u proljeće iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnesak Hrvatske podijeljen je na devet svezaka koji ukupno broje nešto više od 3.600 stranica. Osnovni dio podneska, na oko 300 stranica, sadrži stajališta Hrvatske o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Hrvatske i Slovenije te o ostalim pitanjima koja su predmet spora.

Preostali dio podneska na 3.300 stranica donosi činjenične dokaze i pravne izvore kojima se potkrepljuju hrvatska stajališta.

Slovenski podnesak o granici iznesen je na 650 stranica teksta, te 5.200 stranica priloga i 250 stranica s kartama.

I Hrvatska je pripremila svoj odgovor na podnesak Slovenije te će ga pravodobno predati tajništvu suda u Den Haagu, doznaje se.

Arbitražni sud osnovan je na temelju Arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009., a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu.

Arbitražni sud, u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec, odredio je 11. studeni 2013. kao rok do kojeg svaka stranka može podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara