Grčić: Logično je da smo u "smeću" nakon duga koji nam je HDZ ostavio

Grčić: Logično je da smo u "smeću" nakon duga koji nam je HDZ ostavio

Foto: Paun Paunović / Cropix

"PAD KREDITNOGA rejtinga na nivo 'smeća' logičan je slijed događaja nakon stanja u kojem je bivša HDZ- ova Vlada ostavila državu", smatra potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Grčić dodaje kako su dolaskom na vlast zatekli 40 milijardi kuna veći javni dug koji je bivša vlast napravila u samo tri godine krize.

"To je jedan od ključnih razloga! Argument je jednostavan: 40 milijardi veći javni dug znači oko tri milijarde veće kamate. Upravo je to taj trošak koji je ove godine suzio prostor za smanjenje deficita u državi. Prema tome; pet milijardi ušteda u prošloj godini i nažalost uzak prostor za uštede u ovoj - to je prostor u kojem se možemo kretati", poručuje Grčić.

"Očekujemo 11,5 posto rasta investicija"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grčić je danas u Splitu rekao kako je jasno da će doći do rebalansa proračuna, a mjesta za štednju Vlada ima na rezanju materijalnih troškova, intelektualnih usluga, ali i na kapitalnim ulaganjima.

"S obzirom na to da smo mi postavili vrlo ambiciozan plan, negdje oko 11,5 posto rasta investicija u ovoj godini, mislim da milijardu ili dvije manja kapitalna ulaganja neće bitno ugroziti one ključne namjere - da se kroz investicijsku aktivnost države održi koliko-toliko potražnja koja bi na neki način doprinosila oporavku gospodarstva, posebno građevinskog sektora", dodaje Grčić.

"Napravit ćemo red u državi"

I dok ugledni ekonomist Guste Santini upozorava kako je potrebno osnovati Vladu nacionalnog spasa temeljem velike koalicije, koja bi nas izvukla iz krize, Grčić dodaje kako je ta ideja pretenciozna.

"Ova Vlada je tek započela mandat, prošla je tek godina dana. Vjerujem da ćemo mi u mandatu stvoriti više reda u državi u svim segmentima. Vjerujem da ćemo stabilizirati javne financije, te ono što je najvažnije, otvoriti perspektivu gospodarskog rasta i novog zapošljavanja, a u cijelom tom procesu imamo velika očekivanja i od ulaska u EU", zaključuje Grčić.

Grčić od ulaska u EU očekuje veći priljev kapitala kroz EU fondove, ali i puno povoljnije uvjete za dotok izravnih stranih ulaganja u zemlju na što Vlada računa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara