Grčić: Od Europske unije ove godine ćemo imati 165 milijuna eura plusa

Foto: Hina

HRVATSKA će ove godine od Europske unije povući 408 milijuna eura, a u zajednički proračun uplatit će 243 milijuna eura, tvrdi Branko Grčić. Prihodi će tako biti 165 milijuna eura veći od uplate u europsku blagajnu.

Ministar regionalnog razvoja na ovaj način demantirao je kritičare, koji su ustvrdili da bi Hrvatska mogla postati prva nova članica EU koja će godinu završiti s minusom. Nagađalo se da bi u europsku blagajnu mogli uplatiti 44 milijuna eura više nego što ćemo ove godine iz nje povući.

Da bi se Grčićeva prognoza ostvarila, najprije se mora dovršiti provjera spremnosti hrvatske administracije za pripremu projekata i prihvat EU sredstava. Očekuje se da će to biti obavljeno tijekom studenog, nakon čega bi EU trebala Hrvatskoj uplatiti 150 milijuna eura. No, čak i ako taj proces negdje zapne, Hrvatska će godinu završiti s 15 milijuna eura "plusa", tvrdi Grčić.

U 2014. godini, prema Grčićevim prognozama, Hrvatska bi trebala ostvariti plus od 198 milijuna eura. U zajedničku blagajnu ćemo, naime, uplatiti 477 milijuna eura, a Vlada očekuje da ćemo uspjeti povući 675 milijuna eura sredstava.

Aktualna vlada u svom je mandatu, tvrdi Grčić, iz pretpristupnih fondova dogovorila uplatu 282 milijuna eura, od čega je Hrvatskoj već isplaćeno 193 milijuna eura. U prethodnih pet godina, dok je na vlasti bio HDZ, ugovoreno je 252 milijuna eura, a isplaćeno 126 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara