Grčić i Mrsić: Rezat ćemo plaće svima, ne samo onima koji imaju više od 10 tisuća kuna

Grčić i Mrsić: Rezat ćemo plaće svima, ne samo onima koji imaju više od 10 tisuća kuna

Foto: Hina

"REZAT ćemo plaće u javnom sektoru", najavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare Mirando Mrsić i Branko Grčić.  "Zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće se linearno smanjivati, ali će se 'rezati' sva primanja, a ne samo ona veća od 10.000 kuna.", najavio je Mrsić.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar rada ponovili su jučerašnje riječi ministra financija Borisa Lalovca: plaće u javnom sektoru će se rezati, ali ne linearno. Štednju bi najviše trebali osjetiti oni s najvećim plaćama: u javnom sektoru 20.000 ljudi mjesečno zarađuje više od 10.000 kuna neto.

Dva su glavna razloga, kaže Grčić, zbog kojih je Vlada prisiljena na rezove i rebalans proračuna. Prvi razlog je pad prihoda od PDV-a, a drugi štete od poplava koje iznose više od milijardu kuna. Na čemu će se rezati potrošnja osim na plaćama zaposlenika države i javnih firmi, Grčić i Mrsić nisu otkrili.

Plaće smo već smanjili ukidanjem dodataka

Mrsić je danas podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka, a sustav centralnog obračuna plaća daje joj uvid u strukturu primanja svakog zaposlenog.

"S obzirom na centralni obračun i strukturu plaća, imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi", rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike.

Dodao je i da se 'rezanja' mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna.

"Drugi problem su nešto manji prihodi od PDV-a", izjavio je Grčić, dodajući da slijede razgovori sa svim ministrima o djelomičnim uštedama i smanjenju minusa u državnoj blagajni.

Uvode se dva nova poreza

Potvrdili su Grčić i Mrsić i uvođenje novih poreza: porez na nekretnine plaćat ćemo od 1. siječnja 2016. godine, a porez na kamate na štednju uvodi se od 1. siječnja 2015. godine.

Mrsić je javnost izvijestio i o rezultatima objave "liste srama" poslodavaca koji ne isplaćuju radnicima plaće. U posljednjih sedam dana, kaže Mrsić, 311 tvrtki i 317 obrtnika isplatilo je zaostale plaće na 2500 radnika.

"Ta lista je ispunila svrhu. Važno je i što ćemo u realnom vremenu znati kad netko ne isplaćuje plaće", rekao je Mrsić, ali nije želio komentirati slučaj Osijek Koteksa, firme koja tvrdi da se na "listi srama" našla bez razloga i zbog toga ostala bez posla vrijednog 200 milijuna kuna.

Stižu i "bijele liste"?

Grčić je dodao kako Vlada razmišlja u budućnosti objavljivati i "bijele liste", odnosno osigurati povlašten status za one firme koje redovno ispunjavaju sve svoje obveze.

"Razmišljamo da počnemo objavljivati i 'bijele liste', liste onih koji poštuju pravila. Bilo bi dobro kada bi oni dobili nekakve nagrade, imali nekakve benefite", rekao je Grčić, ali i dodao kako za sada još ne znaju kako bi nagrađivali one koji posluju u skladu sa zakonom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara