Grčki ministar financija predlaže uvođenje temeljnog dohotka za starije radnike

Grčki ministar financija predlaže uvođenje temeljnog dohotka za starije radnike

Foto: Hina

U PISMU koje je grčki ministar financija Yanis Varoufakis uputio glavnim vjerovnicima svoje zemlje - Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, uz niz mjera na koje se obvezuje, kako bi mu se produljio program pomoći, posebno se ističe njegov prijedlog o uvođenju zajamčenog temeljnog dohotka.

Grčki ministar financija u pismu, između ostalog navodi da želi "uspostaviti bolju povezanosti između mirovinskih doprinosa i prihoda, pojednostavljenje naknada, poticanje prijavljenog rada, pružanje pomoći radnicima između 50 i 65 godina kroz program koji uključuje zajamčeni temeljni dohodak, kako bi se uklonili društveni i politički pritisci za rano umirovljenje, koji opterećuju mirovinski sustav."

Temeljni dohodak: Svi dobiju minimalna sredstva dovoljna za život

Time je grčki ministar financija ponovno u središte pozornosti vratio pitanje temeljnog dohotka, koje su kao rješenje za suszbijanje siromašva predlagali mnogi ekonomisti.

Prošle godine su čak na razini Europske unije prikupljani potpisi kako bi se potaknula rasprava u Europskoj komisiji o ovom pitanju.

>Treba li država svakom stanovniku dati par tisuća kuna mjesečno?

Temeljni dohodak zamišljen je da ga prima svako dijete i svaka odrasla osoba, bili oni radno sposobni ili ne, bez obzira na to jesu li siromašni ili ne. Temeljni dohodak trebao bi pokrivati sve osnovne životne potrebe građana. Europska inicijativa predlagala je da temeljni dohodak iznosi 60 posto prosječne neto plaće u državi.

Ideja je da se temeljni dohodak dobrim dijelom financira iz sredstava prikupljenih od poreza.

Prema onome što se za sada vidi iz prijedloga Grčke, njihov model odnosio bi se samo na starije radnike, kojima bi temeljni dohodak omogućio da izbjegnu prerano umirovljenje, kako ne bi opterećivali mirovinski sustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara