Greenpeace i Zelena akcija: Cijena Plomina C je 680 ljudskih života!

Foto: Greenpeace

GREENPEACE, Zelena akcija i Zelena Istra održali su prosvjednu akciju u Plominu gdje su ispred termoelektrane (TE) postavili 680 silueta ljudi. Na taj način su prikazali, temeljem Greenpeaceove znanstveno utemeljene statističke analize, broj procijenjenih preuranjenih smrtnih slučajeva koji će nastupiti zbog onečišćenja iz TE Plomin C u 40 godina rada, ukoliko dođe do realizacije ovog projekta.

Također se procjenjuje da će TE Plomin C na ugljen svake godine u prosjeku izazvati 2.671 napadaj astme, 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava, te da će se godišnje zbog bolesti gubiti 3.970 radnih mjesta. Ukupni vanjski troškovi onečišćenja doseći će 124,8 milijuna eura na godinu.

Tvrdnja koju često koriste zagovornici izgradnje TE Plomin C, da će se kvaliteta zraka poboljšati zbog realizacije ovog projekta, nije točna. Naime, TE Plomin 1 se zbog dotrajalosti mora uskoro zatvoriti, što će smanjiti onečišćenje zraka. U odnosu na tu razinu onečišćenja, Plomin C sasvim jasno predstavlja veliko dodatno zagađenje zraka.Također, u odnosu na TE Plomin 1, Plomin C će emitirati nekoliko puta više CO2.

"Pozivamo Vladu da, kao vlasnik HEP-a, odustane od izgradnje TE na ugljen Plomin C, kako bi se izbjegle dalekosežne posljedice ovog projekta. Umjesto realizacije ovakvih zastarjelih projekata, potrebno je smanjiti gubitke u distribuciji električne energije, uložiti sredstva u povećanje energetske učinkovitosti te napokon iskoristiti potencijal obnovljivih izvora energije", poručuju Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra.

U Greenpeaceovoj procjeni utjecaja planirane TE Plomin C na zdravlje ljudi i gospodarstvo korištena je standardna metodologija Europske agencije za okoliš (EEA), prethodno korištena u studiji navedene agencije iz 2011. pod naslovom "Stvarni troškovi onečišćenja zraka od industrijskih pogona u Europi". Metodologija je detaljno dokumentirana na više od 450 stranica u 7 metodoloških referata iz projekta CAFE-CBA (engl. Clean Air for Europe - Cost Benefit Analysis). Izračuni su temeljeni na najsuvremenijem modelu prijenosa kemijskih spojeva MSC-W (Meteorological Synthesizing Centre-West) koji su izradili europski hidrometeorološki zavodi u okviru programa EMEP, u čijem radu aktivno sudjeluje i hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a program se financira i sredstvima iz Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara