Gripa stigla u Hrvatsku

Foto: Ilustracija

NA PACIJENTU iz Zagreba potvrđen je prvi slučaj gripe u ovoj sezoni u Hrvatskoj, priopćila je Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu, pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pacijentu iz Zagreba utvrđena je gripa tipa B. Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda objavila je kako se radi o očekivanom dolasku jer sezonska gripa u Hrvatsku već godinama dolazi u vrijeme oko Božića. Prema izvješću Europskog centra za praćenje i kontrolu bolesti, na kontinentu je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska. Cjepivo protiv gripe, koje je besplatno za određene kategorije stanovništva, sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B.

Iz HZJZ-a podsjećaju kako je cijepljenje preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju; sve osobe koje imaju kronične bolesti neovisno o dobi kod kojih gripa može pogoršati osnovnu bolest, sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti ili terapije, bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe, zdravstvene djelatnike i osobe koji se skrbe za bolesnike. Svi ostali građani mogu se cijepiti protiv gripe, a cijena je 50 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara