Grubišić: Milanović se ponaša kao Mad Max; Vukšić: Stvari izmiču kontroli

Grubišić: Milanović se ponaša kao Mad Max; Vukšić: Stvari izmiču kontroli

Foto: Hina

HDSSB-ov saborski zastupnik Boro Grubišić optužio je u četvrtak premijera Zorana Milanovića da se prema Srbiji, Mađarskoj i drugim zemljama "ponaša kao Mad Max".

"Pratimo iz sata u sat situaciju na našoj granici, gdje naš premijer pokušava kazniti Srbiju zbog usmjeravanja izbjeglica prema Hrvatskoj. Prvo je rekao, neka samo dođu, a onda kazna Srbiji. Zaustavlja svojim odlukama i civilni promet i civilni život, ponašajući se prema Srbiji, Mađarskoj i još nekim zemljama kao Mad Max", rekao je Grubišić nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

Upozorio je da zbog blokade granice trpe hrvatski izvoznici i poljoprivredni proizvođači koje, tvrdi Grubišić, ionako svojim odlukama blokira ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Naveo je primjer zadruge Domaće blago iz Kutnice kod Požege, kojoj Agencija za poljoprivredna plaćanja nije odobrila nabavku kombajna i linije za preradu graha trešnjevca, iako je riječ o zadruzi koja prizvede čak 20 posto hrvatskih potreba za grahom trešnjevcem.

"Istodobno se dijele uvoznice nekim uvoznicima iz Kazahstana, Kine, Kirgistana i drugih egzotičnih država", tvrdi Grubišić.

Vukšić: Stvari izmiču kontroli

Nezavisni Branko Vukšić uvjeren je da u izbjegličkoj krizi stvari izmiču kontroli, a zadnji događaji pokazuju kako Hrvatska nije bila spremna na izbjeglički val.

"Ovo što se događa na granici i u odnosima sa susjednim i drugim zemljama govori o bijedi politike, ne samo hrvatske", ocijenio je Vukšić ustvrdivši kako mnogi u Hrvatskoj, bez obzira jesu li na ljevici, desnici ili centru, na izbjegličkoj krizi pokušavaju "uhvatiti političke poene".

"Malo je onih kojima je doista stalo do izbjeglica, koji se usude, pa ni premijer Milanović, uprijeti prstom u onoga tko je odgovoran, tko je pokrenuo ovu lavinu. Sasvim je sigurno da su to zapadne sile, koje proizvode kaos na Bliskom Istoku i sjevernoj Africi. To se ne usudi, ali se usudi svađati sa Srbojim i Orbanom, jer tu se dobivaju politički poeni", rekao je Vukšić.

"Mi kao da se pripremamo za rat, ali samo prije izbora, poslije će biti, kako kažu Srbi, 'puj pike, ne važi'", dodao je.

"Blokada nije rješenje"

I Damir Kajin (ID) smatra kako blokada granice sa Srbijom nije dobra te da Vlada mora postići dogovor s Beogradom.

"Blokada nije rješenje. Jasno je kao dan da Srbi izbjeglice ciljano usmjeravaju isključivo na naš teritorij kako bi nam napakostili. Mađarska, vjerojatno u dogovoru s Angelom Merkel, pušta izbjeglice i migrante, a kad više to ne bude činila, granica se mora blokirati, što danas prvi put kaže i Vlada, najavljujući da će u tom slučaju izbjeglice vraćati u Srbiju", navodi Kajin.

Ocijenio je da je nužan summit zemalja na jugoistoku Europe kako bi se postigao dogovor o izbjegličkoj krizi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara