Guverner Mark Carney: Nacije EU moraju predati svoju monetarnu i fiskalnu suverenost

Guverner Mark Carney: Nacije EU moraju predati svoju monetarnu i fiskalnu suverenost

Screenshot: bankofenglanduk/YouTube

GUVERNER engleske središnje banke (BoE) Mark Carney upozorava da aktualna struktura eurozonu stavlja u "čudnu poziciju".

Govoreći u Dublinu, Irska, Carney je rekao da zajednička valuta bez zajedničkih odluka o porezima i proračunskoj potrošnji ne funkcionira.

"Za cjelovito rješenje sadašnjih i budućih problema potrebna je podjela fiskalnih rizika," rekao je.

Članice eurozone dijele valutu, ali se odluke o potrošnji i proračunu donose na nacionalnoj razini. "Nije slučajnost" da uspješne valutne zajednice u pravilu imaju centraliziranu fiskalnu vlast. "Europska monetarna unija neće biti završena dok ne izgradi mehanizam za podijelu fiskalne suverenosti," ocijenio je guverner zaslužan za uspješnu borbu protiv posljedica ekonomske krize u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Carney je rekao da aktualni sustav eurozone odudara od federalnog ustrojstva kakvog imaju SAD, Njemačka i Kanada, gdje centralna vlast ima mogućnost prebaciti značajna financijska sredstva konstitutivnim državama kad i ako one zapadnu u ozbiljne poteškoće.

"Bez podijele rizika, eurozona se nalazi u neobičnoj poziciji," kaže guverner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeno nije ništa novo, podsjeća BBC. Među ekonomistima, analitičarima i političarima postoji rijedak konsenzus da je u eurozonu greška ugrađena od začetka. EU sporo, ali postojano radi na izgradnji mehanizama koji će omogućiti postupno prebacivanje nacionalnih proračunskih i poreznih ovlasti centralnim vlastima, odnosno stvoriti istinsku političku i fiskalnu uniju. 

Još jedan poziv Njemačkoj

Guverner je svoje upozorenje ponovio samo nekoliko dana nakon što je Europska središnja banka (ECB) krenula s programom kvantitativnog olakšanja kako bi stvaranjem bilijun eura pokušala ohrabriti potrošnju i spriječiti deflacijske trendove unutar i izvan eurozone. Kako piše Robert Peston, urednik za ekonomiju BBC-ija, Carney svojom tvrdnjom da monetaran unija ne može funkcionirati bez fiskalne efektivno poziva Njemačku da pruži snažniju podršku zemljama kakve su Italija, Španjolska, Francuska i Grčka.

Carney, koji je kao guverner središnje banke Kanade odigrao ključnu ulogu u sprječavanju i umanjivanju posljedica financijske krize po kanadsku ekonomiju, pozdravlja akcije ECB-a kao "pravodobne i dobrodošle", ali upozorava da "ECB ne može samostalno eliminirati rizik od produžene stagnacije".

"Europa treba sveobuhvatan, usklađen plan s kojim će usidriti očekivanja (investitora i tržišta), izgraditi pouzdanje i pobjeći iz dužničke zamke. Taj plan počinje, ali ne završava hrabrim akcijama ECB-a," kaže Carney i dodaje da europske vođe trenutačno ne predviđaju fiskalnu kao dio monetarne unije.

"Takva plahost ima cijenu," zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara