HČSP-ovac Podrug preuzeo odgovornost za intervenciju na spomeniku IX. bojni HOS-a: Priznajem i ne kajem se

HČSP-ovac Podrug preuzeo odgovornost za intervenciju na spomeniku IX. bojni HOS-a: Priznajem i ne kajem se

Screenshot: YouTube

HČSP-OV gradski vijećnik Luka Podrug preuzeo je odgovornost za intervenciju na spomeniku IX. bojne HOS-a, koji odnedavno krasi natpis "Za dom spremni".

Podrug: Ja sam

"Ja sam krivac. Djelo priznajem. Ne kajem se i ne tražim ublažavanje kazne, niti primjenu olakotnih okolnosti. Ispišite mi slobodno kaznu, jer na mome, kao ni na čelu hrvatskih branitelja, ionako nema više mjesta za vaše crvene etikete", očitovao se Podrug.

Spomenik je postavljen na njegov prijedlog, a o tome je odlučilo Gradsko vijeće. Ispao je, međutim, problem sa natpisom "Za dom spremni", koji je sastavni dio grba postrojbe, a koji je, tvrdi Podrug, intervencijom s vrha, uklonjen sa spomenika par dana prije otkrivanja u svibnju prošle godine.

Za dom spremni na idućoj sjednici Gradskog vijeća

Podrug kaže da će tražiti da se na sjednici Gradskog vijeća Splita prvom prilikom raspravi o ovome.

"Pozdrav "Za dom spremni" dio je znaka Devete bojne HOS-a, a na spomeniku je radi odluke Gradskog vijeća. Spomenik u trenutku postavljanja nije bio dovršen iz tehničkih razloga. Sada je dovršen, potpun i savršen jer sadrži pozdrav "Za dom spremni" pod kojim su HOS-ovci dali živote. Tražit ću na sjednici Gradskog vijeća da se očitujemo o ovoj stvari", kaže Podrug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baldasar zbunjen pa neće poduzimati dramatične zahvate

Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će se postaviti gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je najavio da neće poduzimati nikakve dramatične zahvate, a požalio se i kako mu nije jasno kome je stalo da raspiruje razdor i ideološke vatre. Eto prigode da mu već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, HČSP-ovac sve objasni, a ruke može dati i SDP-ovac Gojko Čepo, koji se također vrlo angažirao zalagao za spomenik.

Zbunjenost Ive Baldasara nije od jučer, jer je zbunjeno pljeskao i na otvaranju spomenika nakon što je zapovjednik postrojbe Marko Skejo u govoru istaknuo kako su "hrvatski vitezovi uvijek bili za dom spremni", a poprilično je bio zbunjen i kada je u jednom intervjuu naveo da ga intrigira lik i djelo ustaškog bojovnika Rafaela Bobana, čije se ime nalazi na zastavi HOS-ove postrojbe koja je i nazvana po njemu. Zbunjeno je Baldasar i okupljenima čestitao Dan pobjede nad antifašizmom, a čistim slučajem nije vidio ni zastavu sa imenom viteza Bobana koja mu se vijorila za leđima dok je držao govor.   

Podrug čeka poziv iz policije

Podrug je nakon "preuzimanja odgovornosti" za intervenciju na spomeniku, očekivao da ga pozovu iz policije, pošto oni od prošlog tjedna istražuju ovaj slučaj, nakon što je u medijima objavljena nova verzija natpisa na spomeniku.

Nisu ga zvali, ali ne znači da neće. Pretpostavlja se da će netko od službenika sutra popričati s Podrugom, no od toga im neće biti neke velike koristi, pošto se će se pozvati na odluku Gradskog vijeća te svoj prijedlog temeljem kojeg je na Splitu 3 postavljen spomenik. Natpis "Za dom spremni" na spomeniku se nalazi već dva mjeseca, otkrio nam je Podrug.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara