HDZ: Izmjene Zakona o proračunu zakašnjeli su predizborni potez

HDZ: Izmjene Zakona o proračunu zakašnjeli su predizborni potez

Foto: FAH

PRIJEDLOG izmjena Zakona o proračunu pozdravili su u srijedu saborski zastupnici vladajućih SDP-a i HNS-a, ocjenjujući ih napretkom u procesu proračunskog planiranja i boljom kontrolom trošenja proračunskog novca, dok ih iz oporebnog HDZ-a smatraju tek tehničkim promjenama radi ispunjavanja rokova Europske komisije, da dolaze prekasno i u izbornoj godini.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović je kao ciljeve zakonskih izmjena naveo usklađivanje proračunskog procesa sa zahtjevima EU, jačanje srednjoročnog proračunskog okvira, bolje predviđanje modela buduće potrošnje, veću fleksibilnost u provedbi EU projekata, te kvalitetniju provedbu strategije upravljanja javnim dugom.

Šuker: Izmjene isključivo tehničke prirode

Ivan Šuker (HDZ) smatra pak da su zakonske izmjene tehničke prirode. Pita se i temeljem kojeg je zakona i propisa je predložila proračun za 2015. i temeljem kojih će se taj proračun izvršavati te dodaje: "Čuli smo da se uveo red. Ako je takvo funkcioniranje u zrakopraznom prostoru red, od toga bih se odmaknuo".

Napomenuo je kako se taj zakonski prijedlog trebao donijeti još prije šest-sedam mjeseci, kako bi se svi proračunski korisnici mogli na vrijeme pripremiti, te upozorio da i nadalje nema ni riječi o tome tko će platiti dugove u zdravstvu. "Nijedan zastupnik nije protiv toga da se tu uvede red, no to se nije provelo", rekao je Šuker .

Nadica Jelaš (SDP) podsjetila je da je u siječnju prošle godine Europsko vijeće detektiralo u Hrvatskoj prekomjerni deficit te sredinom godine dalo preporuke za program reformi, a sada se, kaže, unaprjeđenje procesa proračunskog planiranja i ispunjava. "Svjesni smo da je javni dug velik problem, pa će strategija morati strukturirati dug da bi se izloženost kreditnim i drugim rizicima sveli na najmanju moguću mjeru", kazala je Jelaš. Ocijenila je da će se tim prijedlogom dobiti dobar i kvalitetan trogodišnji proračunski okvir.

Linić: Prijedlog aktivan tek u 2016. i 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Škvarić (HNS) smatra da je obvezatnost proračunskih projekcija dobra kako bi jedinice lokalne samouprave mogle dobro planirati prihode, ali i dodao da gradonačelnik mora biti i svojevrsni mađioničar kad je riječ o velikim projektima.

Nezavisni zastupnik Slavko Linić drži da je zakonski prijedlog dobar, no ne očekuje da će se u izbornoj godini ugraditi politike vezane za reforme i plan konvergencije, nego tek 2016. i 2017.

Laburist Dragutin Lesar predložio je amandman prema kojem bi Sabor obvezao Vladu, ministarstva, općine i gradove na javnu objavu podataka o svim odlukama za odgodu plaćanja, obročnu otplatu, otpis potraživanja i slično od strane poreznog dužnika.

Zamjenik ministra Rađenović je intenciju tog amandmana ocijenio dobrom, jer ide u smjeru transparentnijeg upravljanja finacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara