HDZ: Milanović se izruguje predsjednici i čitavoj naciji, poziv na ostavku je opravdan

HDZ: Milanović se izruguje predsjednici i čitavoj naciji, poziv na ostavku je opravdan

Foto: Hina

MEĐUNARODNI tajnik HDZ-a Miro Kovač izjavio je u ponedjeljak da stranka podržava predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović koja je zatražila ostavku premijera Zorana Milanovića nakon što je odbio pripremiti tematsku sjednicu Vlade kako zemlju izvući iz gospodarske krize, odnosno pozvao predsjednicu da ona definira mjere i izračuna koji bi finacijski učinci tih mjera bili.

"Suradnja predsjednice države i Vlade je nužna i Ustavom definirana, međutim ono što nažalost vidimo je da se predsjednik Vlade Zoran Milanović ruga ne samo predsjednici nego i cijeloj hrvatskoj naciji", rekao je Kovač u središnjici HDZ-a.

Ruganje predsjednici

Podsjetio je da je predsjednica Grabar-Kitarović tražila od premijera da se sazove tematska sjednica Vlade na kojoj bi tema bila kriza na planu gospodarstva, ugroženost hrvatskih ljudi na socijalnom planu, a umjesto odgovora na to, Milanović joj u pismu odgovara da bi predsjednica trebala definirati mjere i izračunati koji bi finacijski učinci tih mjera bili.

"Zar to nije ruganje? Na predsjedniku Vlade je da sa svojim ministrima pripremi sjednicu i da onda predsjednici na toj sjednici izloži kako on zamišlja rješavanje teške gospodarske i socijalne krize u Hrvatskoj", rekao je Kovač.

Dodao je da je Grabar-Kitarović u kampanji obećala da će od Vlade tražiti da izvijesti što kani raditi po tom pitanju, odnosno da će se beskompromisno i aktivno boriti za sve koji su u Hrvatskoj obespravljeni, bez posla i socijalno ugroženi.

To je apsolutno racionalno ponašanje, a s druge strane vidimo ponašanje koje je neodgovorno i ruganje ne samo predsjednici Republike nego i kompletnoj naciji, ustvrdio je Kovač.

"Vlada ne zna, neće ili nije sposobna"

Na novinarsku primjedbu da Vlada možda ne zna pripremiti reformski paket, odnosno da vodstvo SDP-a nije sklono ozbiljnim reformama, a što je nedavno izjavio i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, Kovač je odgovorio kako je očito da Vlada ne zna ili nije sposobna.

"Očito je da Vlada ne zna, neće ili nije sposobna i zbog toga umjesto da izvijesti predsjednicu što kani činiti, premijer Milanović joj predlaže da ona predloži što treba raditi. Pitanje je tko je tu lud", rekao je Kovač.

Na pitanje misli li da Vlada mora podnositi račune predsjednici države i gdje to piše u Ustavu, odgovorio je da po hrvatskom Ustavu predsjednik države brine o stabilnosti političkog sustava, odnosno države.

"Ako je u kampanji obećala, a sada to izvršava i od Vlade traži da odgovori kako misli izvesti zemlju iz krize, mi dobivamo odgovor Vlade da bi ona trebala iznijeti plan kako zemlju izvući iz krize. Riječ je neodgovornom i zastrašujućem ponašanju Vlade", rekao je Kovač ocijenivši da je zbog takvog premijerovog ponašanja opravdano tražiti njegovu ostavku.

Predsjednica svih glasača

Na novinarsku konstataciju da će SDP-ovci reći da je ovo dokaz kako Kolinda Grabar-Kitarović nije izašla iz HDZ-a, Kovač je naveo da je predsjednica države predsjednica svih glasača pa tako i glasača SDP-a.

Na pitanje koliko pozivanje na ostavku pridonosi stabilnosti sustava i kako će se nastaviti komunikacija između predsjednice i premijera, Kovač je odgovorio da se reakcije čekaju.

"Mi u HDZ-u smo stava da je priopćenje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na tragu onoga što je obećala i sada to čini. Idemo dati rezultate, nema više zamagljivanja, nema više varanja javnosti nekim trikovima, idemo vidjeti rezultate, ako ih nema - onda je razlog za pozivom na ostavku opravdan", poručio je Kovač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara