HDZ: Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji je na razini tragedije Jasenovca i Bleiburga

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

ODBOR za zdravstvo i socijalnu skrb te Odbor za obitelj, mladež i sport Hrvatskog sabora prihvatili su Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. No, predsjednica Odbora za obitelj, mladež i sport Jadranka Kosor zatražila je da se o ovom zakonu odluči referendumom.

"Predložila bi da odluka općenito o ovom zakonu, ne samo o konkretnim odredbama nego o tome hoće li Hrvatska ovaj zakon imati i provoditi, ide na referendum da svi oni koji mogu odlučiti izađu na referendum i da zaista odluče. Ovako ćemo se u nedogled prepucavati je li pojedina odredba dobra, je li mogla biti bolja, je li mogla biti liberalnija, je li ova ili ona odluka u skladu s onim što obitelji stvarno žele", rekla je Kosor. Njoj je na taj prijedlog odgovorila pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović.

Rasprava najvjerojatnije sutra popodne

"Ja kad na referendumu odlučujem, onda se to o čemu odlučujem mora odnositi na mene. Oni kojima ne trebaju ovi postupci, njima je svejedno. Oni kojima trebaju ovi postupci u Hrvatskoj su manjina i bilo bi dobro da ih uopće nema, da svi možemo normalnim načinom imati dijete", izjavila je Đukanović dodavši da je i ona postala majka u 42. godini života.

Saborska rasprava o ovom prijedlogu zakona najvjerojatnije će biti sutra poslijepodne. U HDZ-u, kažu, jesu za to da suvremena medicina omogući neplodnim parovima da dobiju dijete, ali ne na ovakav način. Zakon je s najvećim ratnim tragedijama usporedio potpredsjednik Damir Jelić.

''Blaženi Alojzije Stepinac je rekao da je u povijesti hrvatske nacije Jasenovac najsramotniji čin koji se dogodio. Jednako tako i Bleiburg. Ovaj zakon se može staviti u razinu najvećih hrvatskih tragedija koje sam spomenuo. Stanimo tome na kraj", rekao je Jelić.

Stranka u potpunosti podržava stav hrvatskih biskupa i inicijative 'I ja sam bio embrij' o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji. Doktor ginekologije HDZ-ov Ante Ćorušić Zakon smatra protunaravnim i usmjernim protiv očinstva.

"Da bi dobili jedno dijete, morate žrtvovati desetero njegove braće i sestara"

"Mi smo jedina vrsta na ovoj planeti kojoj je Bog rekao 'ne ubij', a upravo se ovim zakonom omogućuje ubijanje nedužnih i nevinih, ubijanje onih koji se ne mogu braniti. Dijete rođeno postupcima izvantjelesne oplodnje je također božji dar. Sporan je način. Da bi dobili jedno dijete ovakvim postupcima umjetne oplodnje kao što sugerira novi zakon, vi morate desetero njegove braće i sestara žrtvovati", rekao je Ćorušić.

HDZ je jučer srušio kvorum Saborskog odbora za zdravstvo zbog protivljenja Zakonu, a još jednom su ovakav način pomognute oplodnje oštro osudili i biskupi.

Upućivanje zakona u saborsku proceduru jučer su blokirali HDZ-ovci, napustivši sjednicu Odbora za zdravstvo. Odbor je jutros uspio skupiti kvorum pa će zakon sutra ipak na drugo čitanje u Sabor. HDZ-u najviše smeta što se omogućava oplodnja ženama bez partnera te zamrzavanje zametaka na pet godina. "Nakon pet godina roditelji sami trebaju plaćati u tom tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva svoje duboko zamrznuto dijete", kaže HDZ-ova Đurđica Sumrak.

Biskupi zakon smatraju duboko nemoralnim i nehumanim

No, vladajuća većina predvođena premijerom Zoranom Milanovićem, napominje kako je to dio njihovih predizbornih obećanja. "Ovo je vrijednosno-orijentacijski dio programa koji smo najavili i koji provodimo, bez želje da bilo koga ponizimo i unizimo, da bilo koju vrijednost, ljudsku, društvenu i biblijsku, ako hoćete, stavimo u drugi ili treći plan", istaknuo je Milanović.

A biblijske vrijednosti u prvi plan stavlja Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije. Konačni prijedlog zakona smatraju duboko nemoralnim i nehumanim. Upozoravaju da začetim ljudskim bićima ne jamči pravo na život, već ih u najvećem broju slučajeva osuđuje na smrt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara