HDZ će tražiti petogodišnji moratorij na uvođenje ćirilice u Vukovaru

Foto: Goran Mehkek / Cropix

NA KONFERENCIJI za novinare u utorak vodstvo HDZ-a zatražit će od vlade donošenje moratorija od pet godina na uvođenje ćirilice u Vukovaru.

To je odgovor najveće opozicijske stranke na dramatična zbivanja u Vukovaru, kao i na najavu novih mogućih sukoba povodom postavljanja ćiriličnih natpisa na 20-ak zgrada javne uprave u tom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ-ova vlada u prošlom mandatu  donijela je Ustavni zakon o pravima manjina s obavezom uvođenja dvojezičnosti, ali sadašnje vodstvo smatra da za to u Vukovaru još nije vrijeme jer "Vukovar nije kao drugi hrvatski gradovi u kojima žive manjine."
 
Lokalni HDZ već je podupro zahtjeve vukovarskih braniteljskih udruga da se Vukovar proglasi gradom od posebnog pijeteta, što bi značilo i odgodu primjene ustavnog zakona. U HDZ-u smatraju da uvođenje ćirilice u Vukovar u vrijeme gospodarske i socijalne krize koja je zahvatila i taj grad, nije pametan potez.

Tvrde i da  vladajući SDP time pokušava pokriti nedavni skandal s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom. HDZ će, čini se, imati najviše problema s vjerodostojnošću svojih stavova jer vlada Kukuriku koalicije ipak provodi Zakon kojeg su donijeli njeni prethodnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara