HDZ i Tomašićka protiv jednakosti žena i muškaraca: Europski ljevičari i liberali zgroženi

Screenshot: EP

EUROPSKI parlament je jučer s veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena u kojemu se pozivalo da im se zajamči ista plaća za isti posao.

Protiv izvješća je glasovalo 298 zastupnika, uglavnom konzervativaca, 289 je bilo 'za', većinom ljevičari i liberali, a 87 je bilo suzdržano, među kojima veći broj 'zelenih'.

Kako su glasali Hrvati

HDZ-ovci i Ruža Tomašić glasali su parotiv ravnopravnosti žena i muškaraca, dok su SDP-ovci i Nikola Vuljanić glasali za njihovu jednakost.

Zanimljivo je da je Šuica u svom izlaganju kazala kako žene moraju biti ekonomski neovisne i jednako plaćene, no ipak je glasala protiv. "Prvo, žene moraju biti ekonomski neovisne i jednako plaćene. Drugo, jasno je kako je nejednaka zastupljenost žena na vodećim pozicijama u odnosu na muškarce što također mora biti korigirano i treće, skrećem pozornost na značajni problem nasilja nad ženama. Želim da tema nejednakosti žena i muškaraca postane prošlost", istaknula je Šuica zahvaljujući se povjerenici Vivien Reding naglasivši koliko je važno govoriti o tematici koja će doprinijeti jednakopravnosti spolova. No, prilikom glasanja bila je protiv kao i njeni konzervativni kolege.U izvješću se tražilo od zemalja Europske unije da "zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene" i zabrane otpuštanje tijekom rodiljnog dopusta te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa.

Belgijska socijalistička zastupnica Veronique De Keyser upozorila je na "nevjerojatan hod unatrag par dana nakon Međunarodnoga dana žena". Glasanjem nisu povrijeđene i napadnute samo žene, nego i čitavo društvo, naše vrijednosti i samo srce naše čovječnosti", upozorilo je francusko izaslanstvo socijalističke skupine.

Ines Cristine Zuber komentirala je kako je Europski parlament poslao sramotan signal svim ženama.

Belgijska konzervativna političarka Anne Delvaux misli da je izvješće odviše "ideološko" i "usmjereno na nesretne posljedice mjera štednje". "Moramo zaključiti da se sporo napreduje što se tiče jednakopravnosti muškarca i žene, ali kriza nije jedini uzrok, daleko od toga", dodaje njezina bugarska kolegica Marija Gabriel.

Vuljanić: Da li se odbijanjem izvješća o jednakopravnosti muškaraca i žena brane hrvatski interesi?

Europarlamentarac Nikola Vuljanić, zgrožen je takvim ishodom glasanja, posebno jer su i hrvatski zastupnici iz redova HDZ-a i HSP-a AS glasovali PROTIV. Vuljanić pita da li se ovako brane hrvatski interesi o kojima su svima puna usta.

"Stalno govorimo o hrvatskim interesima, očito jednakost žena i muškaraca ne spada u tu kategoriju. Brojni zastupnici ističu kako su najaktivniji, sada je bio pravi trenutak za to i pokazati." - rekao je Vuljanić te dodao da je važnije nabijanje govora a ne što će se stvarno postići.
 
“Nažalost žene nisu još uvijek postigle onaj stupanj ravnopravnosti sa svojim muškim kolegama.
Zanimljivo je da EU koja se bori za jednakost spolova nije od postojanja Europske komisije do sada imala niti jednu predsjednicu a situacija se neće poboljšati ni u sljedećem mandate jer su svi muški kandidati. Ni u Europskom parlamentu nije ništa bolja situacija. Nikada ni jednoj ženi nije dana ta prilika.

Žene u poslovnom svijetu ništa bolje ne prolaze jer su još uvijek potplaćenije od muškaraca, a posebno su na udaru otkaza kad zatrudne što i novi hrvatski prijedlog zakona o radu predviđa. Statistike pokazuju da su žene bolji direktori, političari ali i zaposlenici pa se nadam da ćemo im uskoro dati mjesto koje zaslužuju.” poručio je Vuljanić.

Picula: Koje dodatne mjere Komisija planira provesti kako bi se borila protiv nejednakosti žena čak i onda kada za to nema većinsku podršku Europskog parlamenta?

Eurozastupnik Tonino Picula izrazio je žaljenje što takvim ishodom glasovanja, na žalost, nisu prepoznati bitni ekonomski elementi tog izvješća koji su ukazivali na značajnu razliku među ženama i muškarcima, elementi koji konstituiraju odnos suvremenoga društva prema jednom od vlastitih najvažnijih i najproduktivnijih dijelova – ženama.

"Tako su naprimjer žene 16% manje plaćene za isti rad od muškaraca dok prosječna razlika između muških i ženskih mirovina iznosi 39 %. U 2012. prema podacima Komisije, 31,6 % muškaraca i 40 % žena u EU-u u dobi između 30 i 34 godina stekli su visokoškolske kvalifikacije dok su žene predstavljale 60 % netom diplomiranih osoba. Iako 46 % svih doktorskih diplomanata u državama članicama predstavljaju žene, samo su u 15,5 % ustanova visokog obrazovanja na čelu žene, a samo 10 % sveučilišta ima ženskog rektora", navodi Picula.

Posebno zabrinjava podatak kako, iako žene čine 52 % ukupnog stanovništva Europe, samo jedna trećina samozaposlenih ili svih osoba koje započinju poslovanje u Europskoj uniji su žene. Ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena na tržištu rada moglo bi znatno povećati gospodarski potencijal EU, osiguravajući njegov pravedan i uključiv karakter.

Nastavno na već usvojene mjere da bi do 2020. godine najmanje 40 posto savjetodavnih mjesta u upravama tvrtki trebale obnašati žene te preporuka upućenih zemljama članicama, zastupnik Picula uputio je pitanje Komisiji: koje dodatne mjere Komisija planira provesti kako bi se borila protiv nejednakosti žena čak i onda kada za to nema većinsku podršku Europskog parlamenta?

Klub HNS-a: Žalimo što HDZ-ovi eurozastupnici ne uviđaju da muškarci i žene moraju biti ravnopravni

Klub zastupnika HNS-a izrazio je večerašnjim priopćenjem razočaranost i žalijenje jer u Europskom parlamentu nije izglasana podrška Izvješću o jednakosti žena i muškaraca u Europskoj uniji za što, ističu, veliku odgovornost snosi dio hrvatskih eurozastupnika, odnosno zastupnici HDZ–a te Ruža Tomašić.

Unatoč tome što su se parlamentarne grupe liberala i demokrata (ALDE) te socijaldemokrata zauzimale za principe jednakih primanja muškaraca i žena, konzervativne grupacije u Europskom parlamentu nisu prepoznali važnost tog dokumenta. Posebno naglašavamo kako su glasovi hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu bili presudni u tijesnoj većini pri glasanju te su tako svojim glasovima 'protiv' HDZ i Ruža Tomašić propustili donijeti odluku koja bi značila velik korak naprijed u izjednačavanju prava žena i muškaraca u Europskoj uniji, kaže se u priopćenju.

Među tim pravima nalazi se i pravo o jednakoj plaći za jednak posao. Principi jednake plaće za jednak posao nalaze se u ugovorima EU još od 1957. godine i vrijeme je da postanu stvarnost u zemljama članicama.

Klub HNS-a neprihvatljivim smatra da žene unutar EU primaju 83,8 posto plaće u odnosu na plaću koju primaju muškarci za isti posao, a u pojedinim državama članicama žene su potplaćenije čak i do 30 posto.

To pokazuje kako na razini čitave Europe trebamo pojačati napore da bismo povećali primanja žena i poboljšali radne uvjete za njih. Europa može i treba učiniti više po tom pitanju jer jednakost spolova nadilazi puke ekonomske momente i predstavlja jedno od ključnih društvenih pitanja u svakoj zajednici, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara