HDZ-ovci napali SDP: Udaraju na trodiobu vlasti; Stazić: HDZ priča gluposti

HDZ-ovci napali SDP: Udaraju na trodiobu vlasti; Stazić: HDZ priča gluposti

Foto: Index

"SDP-OV udar na trodiobu vlasti“, naziv je konferencije za medije u organizaciji HDZ-a na kojoj su upozorili na Vladin zahtjev Saboru za autentičnim tumačenjem članka Zakona o policiji koji govori o raspoređivanju na radna mjesta.

Upravna tijela i Upravni sud dali su svoj sud koji Vladi očito nije po volji, jer utvrđeno da je raspored na radna mjesta izvršen od strane MUP-a protuzakonit. Raspoređivalo se na zauzeta radna mjesta, pojašnjavaju u HDZ-u. Zahtjev iz Vlade ocjenjuju opasnim.

To se nikad nije dogodilo, tvrdi Gordan Jandroković.

"I sad kada su se iscrpile sve mogućnosti, onda se poteže to vjerodostojno tumačenje zakona, nakon sudske odluke. Dakle, u tome je taj paradoks i to se nije dogodilo nijednom u tih 25 godina. To je važno. Dakle, ne radi se o rutinskoj stvari. Radi se o nečemu što izlazi izvan okvira onoga što je dosad bila demokratska praksa u Hrvatskom saboru."

Stazić: HDZ priča gluposti

SDP-ov potpredsjednik Sabora i član Odbora za unutarnju politiku, Nenad Stazić, odbacio je danas HDZ-ove kritike kako vladajući, 'vjerodostojnim tumačenjem' Zakona o policiji, političkim putem žele promijeniti sudsku odluku te da je riječ o napadu na hrvatski ustavno-pravni poredak i trodiobu vlasti.

U policiji je tijekom 2012. i 2013. imenovano više od 2000 rukovoditelja, na što se žalilo više od 200 starih rukovoditelja, a Upravni sud je potvrdio kako novi rukovoditelji nisu mogli biti imenovani dok stari nisu razriješeni.

Nakon takve nepravomoćne sudske odluke, Vlada je Saboru predložila da protumači kako je namjera zakona bila da policijski službenici zadrže prava iz radnog odnosa, ali da su rukovodeća radna mjesta policijskih službenika slobodna za popunu putem internog oglasa.

Prijedlog Vlade jučer je podržao Odbor za unutarnju politku, što je HDZ protumačio kao pokušaj poništenja sudske odluke.

"HDZ priča gluposti, autentično tumačenje predviđno je saborskim poslovnikom; njime se traži koja je pravna volja poslodavca, a ona je bila sukladna EU direktivi, da čelna mjesta u policiji, znači mjesta šefova policijskih uprava i postaja budu na mandat, a ne da im to bude radno pravo", izjavio je Stazić novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje kako je 'vjerodostojno tumačenje' Vlada zatražila zbog nedovoljno jasne zakonske norme.

"Mi smo to autentično tumačenje dali, to ide na Odbor za zakonodavstvo i očekujem da će ga on potvrditi, zato da nemamo dvije vrste policijskih službenika, jednih koji su imenovani na mandat i drugih koji to shvaćaju kao njihovo trajno pravo", rekao je Stazić.

Smatra da se HDZ buni jer "bi htio zacementirati, fiksirati, petrificirati svoje ljude u policijskim upravama".

"Zato se tako deru, a deru se bezveze", kazao je Stazić.

Odbacio je HDZ-ove tvrdnje da se 'vjerodostojno tumačenje' traži jer se Vladi ne sviđa sudska odluka.

"To je specifično HDZ-ovsko tumačenje da mi ispravljamo odluke suda. Vjerodostojno tumačenje predlaže se kada se ustanovi da neka norma nije jasna. Meni se čini da je ta norma jasna, ali očito je da mnogim sucima, ili bar nekim sucima nije jasna", ustvrdio je Stazić.

Stazić ne dijeli HDZ-ovo mišljenje kako je institut vjerodostojnog tumačenja zastario i da ga treba ukinuti ili promijeniti.

"Zastario je HDZ. To postoji od početka Sabora u Poslovniku, postojalo je i u vrijeme prve administracije HDZ-a. Taj institut je nužan baš za ovakve slučajeve, da se može doći do točnog tumačenja neke zakonske odredbe, da se ona ne može shvaćati dvojako", ustvrdio je.

Stazić ističe da Sabor vjerodostojnim tumačenjem ne može poništiti odluku suda, koju može poništiti isključivo viši sud.

"Ne znam kakva će biti drugostupanjska presuda u tom ili bilo kojem drugom slučaju, i u tome HDZ griješi. Ne može Sabor ispravljati odluke suda, oni to jako dobro znaju, samo puštaju crnilo oko sebe", ustvrdio je Stazić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara