HDZ pozvao Vladu i premijera na ostavku: "Do kada ćete zloupotrebljavati našu strpljivost?"HRVATSKI sabor na današnjoj će sjednici raspravljati o Zakonu o zadrugama, kojem je cilj stvoriti okvir za daljnji razvoj zadruga i zadružnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Zadrugama se izmjenama zakona želi omogućiti odgovarajući pravni okvir za rad i aktivnosti kojima se ostvaruju potrebe i interesi članova. Zakonom bi se trebalo osigurati redovito funkcioniranje Hrvatskog saveza zadruga kao krovne institucije zadruga. U Hrvatskoj ima više od tisuću zadruga u kojima radi više od 20 tisuća ljudi.

Saborsko jutro počelo je stankom, razlog Lex Perković. HDZ je pozvao Vladu na ostavku..

HDZ-ov Željko Reiner se za ovu priliku poslužio latinskim kojeg u javnim nastupima često upotrebljava i premijer Zoran Milanović.

"Quo usque tandem abutere Milanović paciencia nostra ili hrvatski, do kada ćete gospodine Milanoviću, vi i vaša Vlada zloupotrebljavati našu strpljivost i to ne samo strpljivost saborskih zastupnika i hrvatskih građana, već kao što je sada vidljivo i cijele Europske unije", istaknuo je Reiner.

Neovisna Jadranka Kosor istaknula je da je Viviane Reding zaslužna što nismo dobili monitoring po ulasku. "Činjenica je da smo izmijenili nešto što smo potpisali", podsjetila je Kosor:

"I kako se sada evo i danas ponovno, javljaju neka nagađanja o tome da bi se dogovorio neki kompromis o tome da će se zakon izmijeniti i stupiti na snagu 1. siječnja 2014. godine. Mislimo da ni to nije dobro. Mi smo potpisali nešto drugo, u ugovoru koji smo potpisali piše nešto drugo, dakle, da se Europski uhidbeni nalog aktivira našim ulaskom u Europsku uniju", kazala je Kosor.

Prijepora je bilo i na Odboru za Ustav. HDZ-ov Davorin Mlakar tražio je tumačenje odredbe prema kojoj premijer treba podnijeti izvještaj o stanju nacije na početku jesenskog zasjedanja. Što je to početak, lomila su se koplja, a o meritumu nije donesen zaključak, jer Mlakar, utvrdila je Kukuriku većina, nije ispoštovao proceduru. Mlakar je optužio vladajuće da se koriste trikovima, oni su to odbacili, a HNS-ov Goran Beus Richembergh zaključio.

"Kada bi se pojedine odredbe poslovnika Hrvatskog sabora tumačile na ovakav način kako to kolega Mlakar traži, onda bi se zapravo, jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora započinjalo tako da premijer iznosi izvješće za vrijeme izvođenja himne, a u međuvremenu bi se dizali zastupnici po unaprijed utvrđenom redoslijedu i postavljali premijeru pitanja dok on govori", naglasio je Richembergh.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara