HDZ se protivi smanjenju povlaštenih mirovina: "Zar je 5.000 kuna nešto posebno u životu obitelji bez svoga sina?"

HDZ se protivi smanjenju povlaštenih mirovina: "Zar je 5.000 kuna nešto posebno u životu obitelji bez svoga sina?"

Foto: Hina

SABOR raspravlja o proračunu za iduću godinu. Planirani prihodi su 113,1 milijardu kuna, a rashodi 130,5 milijardi kuna. To znači da će planirani deficit iznositi gotovo 17,5 milijardi kuna.

U idućoj godini na snagu stupa povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto, a očekuju se povećani prihodi od fiskalizacije i trošarina na duhan. Premijer Zoran Milanović poručio je da će se čuvati socijalna prava najugroženijih, sačuvati radničke i invalidske mirovine te prodati sve tvrtke koje nisu od vitalnog značaja, ali i restrukturirati te smanjiti broj agencija.

Dodao je da se u Hrvatskoj godinama prekomjerno trošilo i zaduživalo. Ipak i iduće godine dug će doseći 195 milijardi kuna. Premijer Milanović najavio je bitku za ostvarenje gospodarskog rasta i izvlačenje iz krize, a za to je zatražio i potporu zastupnika proračunu.

"Vrijeme je da se prestanemo uzdati u čuda i u ekonomske trikove i sve druge trikove. To je za djecu. Iduće dvije do tri godine nastavit ćemo se otvoreno i odgovorno suočavati sa stvarnošću koja je dugo bila potiskivana, pa stoga i neuroza danas. Neće nam biti lako jer su posljedice dugogodišnje neodgovornosti i obmanjivanja ozbiljne", rekao je Milanović. Prema proračunu je izrazito kritičan bio HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević.

"Nikada u ove 23 godine nije pred ovaj Sabor došao manje reformski, a više kukavički prijedlog proračuna. Na ovaj način isključivi krivac za urušavanje nacionalnog gospodarstva bit ćete vi".

Milanović je zato pozvao oporbu da napravi alternativni prijedlog proračuna.

"Samo recite što da, što ne. To me zanima, to zanima i cijelu hrvatsku javnost. Dakle, koje dugove ne vraćati, koje kredite ne vraćati, koje obaveze ne ispunjavati i ukažite na to gdje je i u kojim segmentima ovaj proračun rasipnički, populistički, gdje se dodvorava. To vam nije puno posla", kazao je Milanović. HDZ-ov Josip Borić zamjerio je Vladi što je dopustila Bruxellesu pokretanje postupka prekomjernog deficita. "Predali ste naše financije u ruke europskih birokrata bez ikakva otpora", poručio je Borić, a Milanović je oštro odgovorio.

"Ispričavam se što sam se 'kidao' od smijeha dok ste govorili. Postoji točka u kojoj demagogija prelazi u skeč, dakle, ovo je bio skeč, dostojan najbolje produkcije BBC-a, pa vas pitam je li ovo skeč ili stvarno mislite to što ste rekli. Oprostite, iz kojeg vilajete dolazite? Moram vas to pitati. Otpor, i to u prvoj godini. Kakav otpor. Oružani? Da smo se predali u ruke europskih birokrata, koga? Janjičara", kazao je premijer.

HDZ se usprotivio smanjenju povlaštenih mirovina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom rasprave o proračunu za iduću godinu, HDZ-ov zastupnik i predsjednik Odbora za veterane Josip Đakić zamjerio je premijeru najavu smanjenja tzv. povlaštenih mirovina.

"Mora li to platiti populacija onih najzaslužnijih kojim su svojim životima stvorili hrvatsku domovinu? Zar je preko 5.000 kuna nešto posebno u životu jedne obitelji bez svoga sina", upitao je Đakić.

Milanović je odgovorio da je istu mjeru predlagala Vlada HDZ-a u prošlom mandatu te da joj je Đakić dao podršku.

"Samo za one koji imaju preko 5.550 kuna i samo 10% ili čak 10%, i to je sve. Da ste se tome usprotivili dok ste bili na vlasti, sada bih vaš pregovor tretirao ozbiljnije i s više respekta. Ovako ne mogu, ovo je običan populizam i ništa više", izjavio je Milanović.

Vukšić: Ova Vlada me podsjeća na cvjećarnicu iz Alana Forda

Na raspravi o proračunu Laburist Branko Vukšić poručio je da Vlada daje prazna obećanja jer nema ušteda i smatra da se više nemaju pravo pozivati na ostavštinu prošle Vlade. Premijeru je prenio poruku jednog građanina iz Bjelovara.

"U Bjelovaru je jedan građanin vratio poklon Kukuriku koalicije, a to su maramice, vjerojatno za brisanje suza, na kojima piše 'Pun mi je nos praznoga džepa'", rekao je Vukšić koji je u jednom trenutku spomenuo Grunfa iz grupe TNT, na što je odgovorio SDP-ov Marin Jurjević.

"Mene ste asocirali na Boba Rocka koji je mrzovoljan, koji je simpatičan, koji ima neku socijalnu osjetljivost i tako dalje, ali nikada ništa ne riješi. Sve završi naopako i još gore nego što je bilo prije", rekao je Jurjević.

"Mene ova Vlada, da nastavim u vašem stilu, podsjeća na cvjećarnicu. I kako bi bila uspješna država kada je vode ljudi iz cvjećarnice", upitao se Vukšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara