HDZ-u šest, SDP-u pet mandata!

Foto: Index
Galerija: Denis Jerković, Vlado Kos, Marko Todorov, Bruno Konjević, Ronald Goršić, Boris Kovačev, Željko Hajdinjak/Cropix

POBJEDNICI prvih izbora za Europski parlament u Hrvatskoj su HDZ-ovci i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić.. HDZ, na čijoj koalicijskoj listi je i Tomašić, koja je dobila najveći broj preferencijalnih glasova, će imati šest predstavnika u Europskom parlamentu, a SDP će dobiti pet mandata. Jedan mandat imat će Hrvatski laburisti.

U Europski parlament ulaze Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravka Bušić s HDZ-ove liste, Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina sa SDP-ove liste, te Nikola Vuljanić s liste Hrvatskih laburista.

Državno izborno povjerenstvo na press konferenciji održanoj točno u ponoć potvrdilo je da je HDZ pobjednik izbora. Nakon što je obrađeno 98,01 posto glasačkih listića, utvrđeno je da je HDZ-ova koalicijska lista dobila 32,97 posto glasova, SDP-ova lista dobila je 31,87 posto glasova, a Hrvatski laburisti dobili su 5,76 posto glasova.

Ispod izbornog praga ostali su HSS i HSLS (3,93 posto), nezavisna lista Ivana Jakovčića (3,84 posto), HDSSB-ova (3,08 posto), Hrast (2,54 posto)... Na birališta je izašlo 754.000 birača, što znači da je izlaznost bila 20,79 posto. Od toga je bilo 706,966 važećih listića, odnosno 94,92 posto. Nevažećih listića je 5,08 posto.

HDZ proglasio pobjedu

"Ovo je velika pobjeda HDZ-a. Ali nemojmo žuriti dok ne stignu službeni rezultati", izjavila je za HRT Dubravka Šuica, koja predvodi HDZ-ovu listu kandidata za Europski parlament.

"Vlada je odvojila europske izbore od lokalnih jer je SDP očito mislio da niska izlaznost njima ide u prilog. No, očito su hrvatski birači dovoljno politički zreli i educirani, da su postupili odgovorno", kaže Šuica.

"Očekivao sam šest mandata, kako bi se potvrdio koalicijski profil naše liste. Očekivao sam da će pored neupitnih pet SDP-ovaca ući i barem jedan kandidat koalicijskih partnera. To bi me do kraja zadovoljilo", kaže za HRT Tonino Picula, koji predvodi SDP-ovu listu kao kandidat koji je dobio najviše preferencijskih glasova njihovih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburisti zadovoljni rezultatom, ali ne i izlaznošću

"Ima razloga za zadovoljstvo, iako ovakva izlaznost nije nikakav razlog za zadovoljstvo", kaže Nikola Vuljanić, predstavnik Hrvatskih laburista koji, prema prvim rezultatima, ulazi u Europski parlament.

"Laburisti su sa ovakvim ili malo boljim rezultatima zadovoljni. To je ono što smo očekivali, s čim smo krenuli u kampanju i što su nam ankete predviđale", kaže Vuljanić.

> Hrvatska prvi put na euro izborima

HDZ: Vlada je kriva za nisku izlaznost

Puno više nego o ishodu izbora, tijekom dana pričalo se o iznimno niskoj izlaznosti. Davor Ivo Stier, HDZ-ov kandidat za Europski parlament, smatra da je za nisku izlaznost kriva aktualna vlast.

"Upozoravali smo da bi se ovo mogli dogoditi, da je odvajanje lokalnih i europskih izbora suprotno onome što čini dobar dio članica Europske unije, u kojima se ti izbori održavaju istovremeno. Vlast je odlučila odvojiti izbore, očito s namjernom da odaziv bude što manji. Zbrzali su izborni proces, smanjili rokove i onemogućili institucionalnu kampanju u kojoj bi građani dobili informacije o europarlamentarcima i načinu glasanja", kaže Stier.

"Postoji više razloga zbog niske izlaznosti. Mediji su dali određeni značaj ovim izborima i mislim da to nije razlog. Jednostavno, to je volja birača", kaže za HRT predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Podsjećamo, Hrvati će europarlamentarce opet birati za godinu dana, kada će se izbori za Europski parlament održati u čitavoj Uniji. Na tim izborima će hrvatski europarlamentarci, poput svih ostalih, dobiti petogodišnji mandat. U Europski parlament Hrvatska šalje 12 zastupnika. Na gigantskom glasačkom listiću birači su mogli birati između čak 28 lista.

Tijek događaja i rezultate izbora pratite na Indexu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara