HEP: Živi zid isključenima uključuje struju, to je opasno po život

HEP: Živi zid isključenima uključuje struju, to je opasno po život

Screenshot: You Tube

ČLANOVI Živog zida danas su preko društvenih mreža obznanili kako ponovno uključuju struju ljudima kojima je, zbog neplaćenih računa, isključena opskrba električnom energijom.

U međuvremenu je reagirao HEP iz kojeg su poručili kako se radi o opasnom i nelegalnom načinu ponovnog uključenja struje. Osoba na videosnimci Živog zida je, kažu, počinila niz nezakonitih radnji: neovlašteno potrgala plombu, oštetila HEP-ovu imovinu, izložila stanare i prolaznike strujnom udaru, poticala na nepoštivanje zakona Republike Hrvatske i slično.

"Posebno želimo upozoriti  javnost da je korištenje električne energije detaljno propisano nizom zakona i podzakonskih propisa, prije svega zbog činjenice da nepropisno korištenje električne energije može biti opasno po život i zdravlje ljudi. Iz javno objavljene snimke neovlaštenog uključenja električne energije, naime jasno je vidljivo da je mjerno mjesto ostalo tehnički neispravno i dostupno za slučajni dodir dijelova pod naponom, što predstavlja izravno ugrožavanje sigurnosti ljudi, s mogućom smrtnom ugrozom", priopćio je HEP koji pokušava pronaći lokaciju na kojoj je struja ponovno uključena te traži od korisnika da im se jave ako imaju informacije o ovom slučaju.

"Također, molimo kupce da ne nasjedaju ovakvim „savjetima“ koji ih navode na protuzakonito postupanje, koje je ne samo što je opasno, nego u konačnici za kupca predstavlja dodatnu financijsku obvezu. Napominjemo da je zakon predvidio zaštitu „krajnjih kupaca pod posebnom zaštitom“. To su korisnici socijalne pomoći, osobe s određenim stupnjem invaliditeta, osobe s posebnim potrebama ili osobe lošeg zdravstvenog stanja, te kućanstva koja ispunjavaju kriterije siromaštva s pravom na socijalni minimum potrošnje energije. Kupci koji ispunjavaju te kriterije mogu u okviru propisa ostvariti svoja prava, ali nikako metodama građanskog neposluha na koji poziva stranka Živi zid", zaključuju u HEP-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara