HEP o analizama Greenpeacea i Zelene akcije: Ovo je nepotrebno uznemiravanje javnosti!

Foto: Index

POVODOM zaključaka iznesenih na konferenciji za novinare predstavnika Zelene akcije, Zelene Istre, Greenpeacea, uz podršku dr. sc Davora Škrleca, profesora na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Hrvatska elektroprivreda odgovorila je na tvrdnje iznesene u okviru prezentacije Greenpeaceove analize o skrivenim troškovima planirane elektrane TE Plomin C.

"Zaključak da će rad Plomina C uzrokovati preranu smrt oko 17 ljudi na godinu te će, uz očekivani vijek trajanja elektrane od 40 godina, biti odgovoran za 680 smrtnih slučajeva, predstavlja grubo i neutemeljeno uznemiravanje javnosti. Metodologija procjene eksternih troškova na koju se pozivaju Greenpeace i Zelena akcija dobro nam je poznata. Rasprave o eksternim troškovima onečišćenja okoliša smatramo korisnim, no one se moraju temeljiti na podacima struke. Zato iznošenje izračuna za jedan pojedinačni projekt a uz pozivanje na međunarodnu metodologiju od strane osoba bez stručnog znanja, referenci i ovlaštenja za izradu stručnih elaborata zaštite okoliša smatramo neprihvatljivim jer izračuni koji nisu verificirani, a postavljeni su pogrešno u neprimjereni kontekst nisu vjerodostojni, već služe isključivo za uzbunjivanje javnosti.

Zelena akcija usudi se najavljivati preuranjene smrti i druge utjecaje na zdravlje u preciznim iznosima, a da pritom ne govori na koji su način izračunate prizemne koncentracije na lokaciji, koji modeli su pritom korišteni, koja meteorologija, koji rubni uvjeti, koje pozadinske koncentracije, koje onečišćujuće tvari. Ne navodi se niti za koji prostor su računali zdravstvene učinke - je li riječ o neposrednoj okolici, razini Hrvatske ili se odnose na prostor Europe.

Iznose se, primjerice, tvrdnje da će TEP C smanjiti emisije po proizvedenom kWh, ali da se apsolutna emisija neće smanjiti, što nije istina. Točno je da će apsolutna emisija TEP C biti manja od emisije TEP 1 koji se zamjenjuje, što je iskazano u Studiji utjecaja na okoliš prihvaćenoj od stručnog povjerenstva kojem je na čelu bio dr. sc Davor Škrlec, a koje je imenovano od nadležnog ministarstva.

"Obamnuli su javnost za deset puta"

Kako je upravo ta studija iskazala eksterne troškove i utjecaj na zdravlje zahvata TEP C iznenađeni smo potporom dr. Škrleca tvrdnjama Zelene akcije koja, primjerice, u troškovima onečišćenja iskazuje globalne troškove zbog emisije CO2, ali ne navodi na koji način su izračunati ti troškovi, jer takvi proračuni nisu napravljeni za Hrvatsku. Ako su to računali iz cijene CO2 na tržištu emisijskih jedinica, onda su obmanuli javnost. Uzmu li se u obzir današnje cijene znači da su javnost obmanuli za deset puta.

HEP na svojim postojećim objektima i novim elektranama poštuje sve propise zaštite okoliša. Utjecaj svakog objekta se provjerava kroz postupak Procjene utjecaja na okoliš i Objedinjenih uvjeta zaštite okoliša. Emisije iz termoelektrana su na razinama koje su prihvatljive i ukupne emisija po proizvedenom kWh relativno su manje nego u nizu drugih država Europe. Obveze smanjenja emisija i kvote emisije koje ima Republika Hrvatska kroz međunarodne konvencije i protokole prenose se u hrvatsko zakonodavstvo i dozvole za pojedine elektrana. Podsjećamo i da je Ministarstvo poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije u kolovozu 2012. izdalo pozitivno mišljenje o prekograničnom utjecaju TE Plomin C na okoliš.

HEP kontinuirano prati znanstvene spoznaje i surađuje sa ovlaštenim ekspertima i institucijama koja provode istraživanja vezana za utjecaje onečišćenja zraka te temeljem toga smatramo da sve zaključke analize Greenpeacea i Zelene akcije možemo ocijeniti neistinitim i neutemeljenim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara