HEP ulaže milijarde u proizvodnju struje, objavio i poziv za nove projekte

HEP ulaže milijarde u proizvodnju struje, objavio i poziv za nove projekte

Foto: Shutterstock

HRVATSKA elektroprivreda d.d. (HEP) objavila je Poziv za iskaz interesa i dostavu inicijalnih podataka o projektima obnovljivih izvora energije.

HEP istražuje mogućnost akvizicije projekata obnovljivih izvora energije u razvoju u Republici Hrvatskoj te poziva zainteresirane nositelje projekata da pokažu interes za komercijalne tehnologije korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne i/ili toplinske energije, i to u području vjetroelektrana, sunčanih elektrana, malih hidroelektrana, bioelektrana te bioplinske energije.

"U obzir će biti uzeti samo projekti u razvoju, a ne elektrane u fazi izgradnje ili elektrane u pogonu, i to isključivo na području Republike Hrvatske", napominju u HEP-u.

Zainteresirani nositelji projekata iskazuju interes ispunjavanjem Obrasca na linku.

Uvozimo trećinu energetskih potreba zemlje

Reuters piše kako Hrvatska, koja se 2013. pridružila Europskoj uniji, sada želi promijeniti i razviti svoje izvore energije, smanjiti uvoz te zadovoljiti standarde koje propisuje EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska trenutačno uvozi više od trećine svojih energetskih potreba.

HEP planira ulaganja od preko 4,7 milijarde dolara u proizvodnju električne energije, a sve kako bi se osamostalili do 2017. godine.

Osim što je ova tvrtka suvlasnik nuklearne elektrane u susjednoj Sloveniji, upravlja i s 26 hidroelektrana te 8 termoelektrana.

"Od stjecanja neovisnosti od Jugoslavije 1991. godine, Hrvatska je jako zapostavila svoja ulaganja u nove elektrane", piše Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara