HGSS jučer imao pune ruke posla: S Biokova spašen češki par, u tijeku tri potrage

Ilustracija: HGSS

U DRAMATIČNOJ akciji potrage i spašavanja spašeni su češki turisti koji su zalutali na Biokovu u stijenama iznad Zaostroga. Par (H.R. - 43 godine i M.P. 41 godina) krenuo je jučer ujutro iz Podaca na izlet u planinu, no skrenuli su s puta te zapeli u liticama, objasnio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

U bezizlaznoj situaciji, prestrašeni i dehidrirani, u 14,30 sati su zatražili posredstvom centra 112 pomoć HGSS-a. Nisu znali objasniti gdje se nalaze pa ih je ekipa HGSS-a najprije trebala locirati. Pronađeni su u liticama istočnog dijela Biokova iznad Zaostroga na nadmorskoj visini od 700 metara. Nakon što su spasioci dopenjali do njih, okrijepili ih i ohrabrili, uz pomoć užadi spušteni su niz liticu. Nakon stjenovitih skokova, spušteni su s planine na sigurno. Akcija je okončana u 20 sati, a u spašavanju je sudjelovalo 11 spašavatelja.

U tijeku potraga za Poljakom na Biokovu

U tijeku je sedmi dan potrage za nestalim Poljakom (42 godine) koji je nestao u nedjelju, navodno s namjerom da se popne na vrh sveti Ilija na Biokovu. Jučer je na terenu bilo oko stotinu ljudi s potražnim psima, a angažiran je i helikopter. Na terenu su još uvijek potražni psi i vodiči koji rade uglavnom rano ujutro i noću, budući da psima velike vrućine ometaju praćenje mirisa. Potraga se nastavlja i sutra kada će se obraditi još nekoliko sektora. U Hrvatskoj jer stigla i obitelj nestalog Poljaka koja je dio vremena provela sa spasiocima HGSS-a.

Potrage za roniocem kraj Visa i Slovencem na Pagu

Jedna ekipa HGSS-a jučer je bila angažirana i u potrazi za nestalim roniocem kraj Visa, a i za danas su dogovorene neke aktivnosti sa Središnjicom za spašavanje na moru koje rukovodi ovom potragom.

I HGSS Gospić je od popodneva također u potrazi za nestalim slovenskim turistom na otoku Pagu, pa možemo reći da je i jučer HGSS imao pune ruke posla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara