HGSS-ovci spašavali zalutalu njemačku planinarku s Paklenice

Foto: Arhiva (GSS.hr)

HRVATSKA gorska služba spašavanja (HGSS) na Paklenici ima pune ruke posla. Nakon što su u četvrtak rano ujutro na području NP Paklenica pronađeni zalutali izletnici, spašavatelji su i noć s petka na subotu proveli u potražnoj akciji za izgubljenom planinarkom.

"U petak,13. rujna, zaprimljena je dojava o izgubljenoj njemačkoj državljanki u dobi od 33 godine na području Nacionalnog parka Paklenica. Ona je još za dana prilikom uspona na Anića kuk izgubila planinarsku markaciju, a dolaskom noći  još više se udaljila od markirane staze jer nije imala rasvjetu.

Spašavatelji su po dojavi stupili u kontakt sa djelatnicima Parka kako bi prikupili informacije te telefonski stupili u kontakt sa izgubljenom planinarkom i na taj način dobili približnu lokaciju na kojoj se izgubljena osoba nalazi i gdje započeti potragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izlasku na teren i pregleda dviju lokacija u blizini Anića kuka, ustanovljeno je da je izgubljena planinarka prilično udaljena od Anića kuka te se uz pomoć Centra 112 locirao njezin mobitel kako bi dobili nove informacije i lokacije za potragu.

Nakon lociranja mobitela i stalnog kontakta sa izgubljenom ženom, spašavatelji su je uspjeli pronaći oko 2.45 sata i to u blizini pješačke staze za Jasenar i uputili se prema njoj. Ona se nalazila ispod vrha Razošje gdje nema markiranog planinarskog puta.

Kada je ustanovljeno da planinarka nema ozljeda i da je u dobrom stanju, nakon kraćeg vremena krenuli su s njom prema pješačkoj stazi, a potom prema Selinama gdje su stigli u 4.10 sati kada je i završena još jedna u nizu uspješnih akcija na području NP Paklenica", stoji u izvješću HGSS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara