HNB: BDP pao zbog smanjenja investicija i državne potrošnje, bankama raste dobit

HNB: BDP pao zbog smanjenja investicija i državne potrošnje, bankama raste dobit

Screenshot: HRT

VLADA je u četvrtak prihvatila i u Sabor uputila redovnu polugodišnju informaciju Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike.

Podaci iz te informacije podsjećaju da je, pod utjecajem smanjenja investicija i državne potrošnje, realni BDP u drugom tromjesečju prošle godine, prema sezonski prilagođenim podacima, pao za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini realno smanjenje BDP-a bilo znatno izrazitije, za 0,6 posto u prvom i pad za 0,8 posto u drugom tromjesečju.

Prema podacima HNB-a, bruto inozemni dug u prvom se polugodištu 2014. godine povećao za 200 milijuna eura eura te je na kraju lipnja iznosio 46,3 milijardi eura odnosno 107 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju lipnja 2014. bruto međunarodne pričuve iznosile su 12,3 milijarde eura, što je dostatno za pokriće 7,9 mjeseci uvoza robe i usluga.

Prema privremenim nerevidiranim podacima HNB-a, banke su u prvoj polovini 2014. ostvarile 1,6 milijardi kuna dobiti, što je 310,3 milijuna kuna ili 24,6 posto više nego u prvoj polovini 2013. godine.

Imovina banaka blago se smanjila u 2014. godini, za 1,3 posto te je na kraju lipnja 2014. godine iznosila 393 milijarde kuna.

Ministar financija Boris Lalovac upozorio je na visok udio loših kredita kod poduzeća od gotovo 30 posto, što po njegovim riječima utječe na otežan izlazak iz krize, dok je ukupni udio takvih kredita kod stanovništva i poduzeća 16,6 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara