HNB: U drugom kvartalu gospodarstvo je raslo za 0,2 posto

Foto: Arhiva

HRVATSKA je u drugom kvartalu 2013. godine ostvarila 0,2 posto gospodarskog rasta s obzirom na prvi kvartal ove godine, pišu analitičari Hrvatske narodne banke u publikaciji Gospodarska kretanja.

Državni zavod za statistiku je, podsjećamo, ranije objavio da je BDP u drugom kvartalu pao za 0,7 posto s obzirom da isto razdoblje 2012. godine. No, novi podaci HNB-a ipak daju tračak nade da se hrvatsko gospodarstvo počinje oporavljati.

"Povoljna očekivanja gospodarska kretanja u EU-u mogla bi potaknuti i blagi rast domaćeg gospodarstva, no njegova srednjoročna perspektiva i dalje je vrlo slaba", pišu HNB-ovi analitičari u svojoj publikaciji.

Ovaj blagi porast BDP-a u drugom kvartalu s obzirom na prva tri mjeseca 2013. godine Hrvatska može zahvaliti ulasku u EU i uvođenju fiskalnih blagajni, smatraju u HNB-u. No, naglašavaju da će se pravi učinci moći odrediti tek s vremenskim odmakom.

"Prema posljednjim raspoloživim mjesečnim pokazateljima slaba dinamika rasta mogla bi se nastaviti i u trećem tromjesečju. Prema prvim procjenama gospodarska kretanja u EU-u u trećem su tromjesečju povoljnija od očekivanih, što će pogodno djelovati na rast domaćeg gospodarstva", vjeruju analitičari HNB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara