HND: Protiv Gojan se vodi politička hajka

HND: Protiv Gojan se vodi politička hajka

Screenshot: HRT

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO (HND) ocijenilo je u srijedu da je protiv novinarke i urednice HTV-a Elizabete Gojan pokrenuta hajka zbog političkih razloga, te je pozvalo vodstvo HRT-a da obustavi disciplinske postupke protiv Gojan i druge HTV-ove novinarke i urednice Hloverke Novak Srzić.

Gojan već dva tjedna trpi brojne, a velikim dijelom potpuno neopravdane kritike zbog načina na koji je vodila i komentirala predsjedničku inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarović, stoji u priopćenju HND-a.

Neviđene uvrede i prijetnje

Posao svakog novinara je javan i odgovoran, i kao takav u svako je vrijeme izložen javnosti. No, kad se pogleda sve što je o HTV-ovom prijenosu predsjedničke inauguracije dosad izrečeno i napisano, da i ne govorimo o neviđenim uvredama i prijetnjama Elizabeti Gojan na društvenim mrežama, riječ je o hajci koja očito nije pokrenuta zbog prekršenih profesionalnih novinarskih načela nego zbog političkih razloga, tvrdi HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti su politički razlozi na tragu najava u Hrvatskom saboru da će eventualna nova vlast, poslije parlamentarnih izbora, "pomesti sve" na javnoj televiziji, navodi se u priopćenju.

To može utjecati na disciplinske postupke koji su pokrenuti protiv Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić, zbog toga što su u povodu prijenosa predsjedničke inauguracije, bez odobrenja pretpostavljenih, davale izjave u javnosti.

HND se odlučno protivi tom postupku koji može rezultirati i izvanrednim otkazom. Ističemo da su novinari javne osobe i da bi trebali imati pravo slobodno istupati u javnosti, zbog toga pozivamo glavnog ravnatelja HRT-a da te disciplinske postupke obustavi, kaže se u priopćenju.

HND je također izrazio zabrinutost zbog nedavne provale u zagrebačko dopisništvo Novog lista, što smatra izravnim napadom na tu medijsku kuću. Osuđujemo taj čin bez obzira na motive provalnika, te tražimo da slučaj bude detaljno i žurno istražen, poručuje HND.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara