HND zaprepašten nelegalnim i nemoralnim poslovima Business.hr i Aktuala

Foto: Arhiva

"HRVATSKO novinarsko društvo (HND) šokirano je današnjom odlukom nakladnika Business media grupe sa sjedištem u Vodicama - koja izdaje dnevni list Business.hr i tjednik Aktual - da podijeli otkaze za 35 novinara i drugih zaposlenika koji su ili u radnom odnosu ili su poslovno vezani ugovorima o suradnji s Business.hr ili Aktualom – putem RPO statusa", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Naime, kako tvrdi HND prema planu nakladnika - a polovični su vlasnici gospoda Andrija Kević i Mujo Selimović - tvrtka Business media grupa se gasi. I Business.hr i Aktual bi nastavili izlaziti ali bi ih izdavala druga tvrtka u vlasništvu  gospodina Marka Lučića, kojoj su navodno prodali novinske brendove. Iako - to može biti i samo fiktivno.

"Većini novinara ponuđeno je da se prijave na Zavod za zapošljavanje i da nastave raditi za novine po neto cijeni honorara od 1500 kuna mjesečno. Vlasnici Business media grupe izigravanjem zakona žele prevariti brojne novinare koji su za njih radili a kojima su ostali dužni po četiri do pet neisplaćenih plaća", tvrdi HND dodajući da ono što čine nakladnici Business media grupe najvjerojatnije nelegalno a u moralnom smislu je za novinare potpuno ponižavajuće.

"Zato pozivamo inspekcije da dobro provjere što se dogodilo. Ovo je zaprepašćujući primjer krajnje degradacije novinarske profesije u Hrvatskoj danas", zaključuje se na kraju.

Pristali na plan spašavanja

O stanju u redakcijama Aktuala i Business.hr oglasili su se i novinari i urednici tih redakcija. Pismo objavljujemo u cijelosti.

Prije nekog kraćeg vremena mi, skupina urednika, novinara i drugih članova redakcija Business.hr-a i Aktuala od našeg dosadašnjeg izdavača dobili smo informaciju prema kojoj on više neće biti u mogućnosti nastaviti s izdavanjem naših listova. Slijedom toga, tijekom današnjeg jutra iz Uprave smo izviješteni da izdavač, tvrtka BMG, zbog nelikvidnosti ulazi u postupak predstečajne nagodbe i da će doći do otkazivanja ugovora o radu za sve zaposlenike.

Ne želeći podijeliti sudbinu naših kolega iz ugašenih Foruma, Nacionala ili Vjesnika, mi, skupina urednika, novinara i drugih članova redakcija Business.hr-a i Aktuala, tražili smo rješenje kojim bismo nastavili raditi i zadržali svoje dostojanstvo. Zatražili smo pomoć od našeg dugogodišnjeg kolege i suradnika, izdavača Marka Lučića. U dogovoru s njim skovali smo možda jedinstven plan za hrvatske medijske prilike. Mi, skupina urednika, novinara i drugih članova redakcija Business.hr-a i Aktuala uložit ćemo u nastavak projekta svoje znanje i vrijeme, a naš novi izdavač osigurat će inicijalna financijska sredstva za nastavak izlaženja listova. Da bi se ostvario naš zajednički cilj, svi smo se odrekli zarade na rok od tri mjeseca, izuzev simboličnog honorara koji nije protivan zakonskim propisima Republike Hrvatske.

S indignacijom odbijamo insinuacije Hrvatskog novinarskog društva prema kojima bi se nastavkom projekata Aktuala i Business.hr-a kršio zakon. Dovoditi u vezu stečena prava radnika nastala njihovim stalnim radnim odnosom u bivšoj tvrtki s njihovim dragovljnim ulaganjem vremena u novi projekt pogrešno je i zlobno.
 
Ove je godine bez posla ostalo 300 novinara u Hrvatskoj. Mi, skupina urednika, novinara i drugih članova redakcija Business.hr-a i Aktuala, odričemo se koječega kako bismo postigli da se naši novinarski glasovi i dalje čuju. Hrvatskom novinarskom društvu poručujemo, umjesto što se brinu za nas, pomozite našim kolegama koji su i dalje bez posla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara