HNS: Koalicija je super, ne treba nam rebalans, a s programom zapošljavanja mladih je sve Ok

Foto: FAH

VLADAJUĆA koalicija je stabilna, HNS ne traži novi rebalans proračuna, a program zapošljavanja (mladih) će se nastaviti, poručile su danas predsjednica i članica Predsjedništva HNS-a Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš.

Koalicija je stabilna i u njoj nema nesuglasica, program zapošljavanja nije napušten, nego je na "stand by-u", rekla je Mrak Taritaš na tradicionalnoj stranačkoj akciji "Vratimo trešnje u trešnjevačka dvorišta".

Članica Predsjedništva HNS-a 'omekšala' je jučerašnji zahtjev HNS-ova saborskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha Vladi da preraspodjelama u proračunu pronađe novac za nastavak programa zapošljavanja. "To ne znači još jedan rebalans proračuna, zastupnik Beus samo je ukazao na taj problem", istaknula je.

Na ponovljeni upit o Beusovoj izjavi, Mrak Taritaš 'priznaje' da je i sama "ostala malo zatečena izjavom". Možda je izvučena iz konteksta, moramo sjesti i vidjeti, kazala je.

Beus Richembergh je jučer rekao kako HNS predlaže Vladi da po načelu preraspodjele u državnom proračunu što prije pronađe sredstva kojima bi se premostila trenutna situacija zbog koje je zaustavljen niz programa zbrinjavanja nezaposlenih, uključujući i prekvalifikacije, angažman nezaposlenih na posebnim programima, tzv. 1600 kuna, a kako bi se do aktivacije sredstava EU, ne samo nastavio program, nego i povećala ukupna sredstva za zapošljavanje.

I predsjednica HNS-a tumači da njegova izjava ne znači da HNS traži novi rebalans proračuna. "Imamo obvezu smanjiti proračunski deficit, slijedom toga smanjuju se i poticaji za zapošljavanje", ističe Pusić i uvjerava kako će se projekt zapošljavanja mladih nastaviti.

"Stav je HNS-a i Vlade da je to odličan model, da ga treba nastaviti i pojačati", kaže Pusić i dodaje da se novac za zapošljavanje iz EU-fondova može očekivati na jesen.

Mrak Tatitaš ističe da će svi, koji su već u projektu, raditi i dalje. "U mom Ministarstvu (graditeljstva i prostornog uređenja) 40 ljudi radi za naknadu od 1.600 kuna i vrlo sam zadovoljna s njima", rekla je.

Upitana za pad popularnosti HNS-a, Mrak Taritaš tumači da se ne može globalno zaključivati temeljem rezultata samo jednog mjeseca. "Ipak, analizirat ćemo zašto je došlo do pada i potruditi se da ga više ne bude", poručila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara