HNS-ovci to vole tajno: "Sramotna odluka" ministarstva Andree Zlatar

Foto: Davor Pongračić (Cropix) 

MINISTARSTVO kulture objavilo je kako će javna rasprava odnosno "internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću" o programima javnih potreba u kulturi" trajati samo četiri radna dana!? Naime, ministarstvo koje vodi Andrea Zlatar iz HNS-a objavilo je na svojim stranicama kako će se "Internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu pravilnika o dopunama Pravilnika o izboru i utvrđivanju Programa javnih potreba u kulturi" trajati od 28. ožujka pa do 3. travnja ove godine. 
 
 
Ostaje nejasno zašto je Ministarstvo kulture želi gotovo pa u tajnosti održati savjetovanje, a sve je namješteno da bude za vrijeme uskršnjih praznika s obzirom da se nije radilo u ponedjeljak? 
 
"Cilj i svrha internetskog savjetovanja je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Pravilniku o dopunama pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi kojeg je Ministarstvo izradilo uz savjetovanje s nadležnim tijelima državne uprave. Pozivaju se predstavnici zainteresirane javnosti da dostave svoje načelne primjedbe i prijedloge na cjelokupni tekst, kao i konkretne primjedbe i prijedloge na pojedine članke predložene u Nacrtu, uz jasna obrazloženja i to putem obrasca sudjelovanja", stoji u pozivu Ministarstva kulture. 
 
Teško je shvatljiva ovakva odluka i kada se zna da je Ministarstvo kulture zbog velike zainteresiranosti moralo produžiti internetsko savjetovanje s javnošću o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima. Što znači da zainteresiranih ima. 
 
Specijalizirani portal Moderna vremena info nazvao je ovakav postupak ministrice Zlatar - sramotnim. 
 
"Rok za savjetovanje od tjedan dana istovremeno je i smiješan (uključuje državni praznik i vikend, što znači tri neradna dana, uz činjenicu da je veliki dio ljudi produljio praznike te se broj neradnih dana time bitno povećao, a broj radnih dana kada se logično mogu očekivati reakcije sveo na 1 ili 2) ali i uvredljiv jer je potencijalno zainteresiranoj javnosti svjesno onemogućeno da ima pristup informaciji i mogućnost sudjelovanja u ovom internetskom savjetovanju, koliko god sam nacrt dokumenta bio kratak", stoji u komentaru objavljenom na toj stranici. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara