HOK o konačnom prijedlogu Zakona o obrtu: Doći će do zatvaranja obrta i gubitka radnih mjesta

Foto: FAH

U MINISTARSTVU poduzetništva i obrta predstavljen je konačni prijedlog Zakona o obrtu koji bi se kroz tjedan-dva trebao naći na sjednici Vlade. Riječ je o zakonu koji je posljednjih mjeseci izazvao niz kritika od strane Hrvatske obrtničke komore.

Glavna novina zakona je da obrtnici za svoje poslovanje više neće jamčiti cjelokupnom imovinom čime će se izbjeći scenarij da im zbog duga bude oduzeta kuća u kojoj stanuju ili nekretnina u kojoj obavljaju djelatnost.

Ukida se i obavezno članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori s 1. srpnjem 2014. godine. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je da će svaki obrtnik imati izbor želi li biti član komore i plaćati članarinu ili ne, ovisno o procjeni koristi od usluga komore.

Upravo je ta izmjena izazvala i najviše kritika u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Za razliku od HOK-ovih anketa prema kojima 99 posto obrtnika, kaže ministar, ne podržava izmjene, anketa koju je naručilo njegovo Ministarstvo pokazuje kako izmjene podržava čak 68 posto obrtnika, dok ih tek 19 posto izmjene ne podržava.

Zanimljivo, Maras je najavio kako će svom kolegi, ministru gospodarstvu Ivanu Vrdoljaku predložiti da se dobrovoljno članstvo uvede i u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Pri kraju konferencije za novinare, na pitanje novinara zna li da se pitanjem dobrovoljnog članstva 2001. i 2005. godine bavio i Ustavni sud, Maras je rekao da ne zna te je predložio članovima komore da napišu prijedlog da obavezna članarina postane ustavna kategorija i pokušaju skupiti dvotrećinsku većinu saborskih glasova koja je potrebna za izmjenu Ustava.

HOK: Zakon vodi zatvaranju obrta i gubitku radnih mjesta

Hrvatska obrtnička komora vjeruje da prijedlog novog Zakona o obrtu ne smije proći u sadašnjem obliku jer vodi zatvaranju obrta i gubitku radnih mjesta, komentirali su danas čelnici HOK-a na konferenciji za novinare nakon predstavljanja Konačnog prijedloga Zakona o obrtu koji je danas predstavio ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iskoristit ćemo sve mogućnosti, od lobiranja, rada u saborskim odborima, predavanja amandmana, rekao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, a kao krajnju mjeru najavio je i traženje ocjene ustavnosti zakona, iako se nada da do toga neće doći. "Konačnim prijedlogom Zakona o obrtu nisu riješeni glavni ciljevi, a to je izjednačavanje prava obrtnika s drugim poduzetnicima u ovo krizno vrijeme te poboljšavanje uvjeta poslovanja obrtnika. Osim toga, Ministarstvo poduzetništva i obrta u posljednja tri mjeseca predložio je tri različite verzije Zakona o obrta te Hrvatska obrtnička komora svakodnevno dobiva suprotne informacije", rekao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, naglasivši kako je žalosno da Hrvatska obrtnička komora još uvijek nije službeno dobila prijedlog Zakona na očitovanje.

Tako, prema Konačnom prijedlogu Zakona o obrtu koje su u MINPO-u predstavili danas stoji odredba koja dopušta obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja svih gospodarskih djelatnosti do iznosa od 80.000 kuna, što će dovesti do povećanja nelojalne konkurencije, zatvaranja obrta i gašenja radnih mjesta, smatraju čelnici HOK-a.
 
Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec drži i kako bi obrtnike trebalo dovesti u ravnopravan položaj s trgovačkim društvima te da bi od ovrhe trebali biti isključena i sva djedovina, donosno imovina koju je obrtnik posjedovao prije otvaranja samog obrta, a ne samo nekretnina i radionica potrebna za ostvarivanje životnih potreba obrtnika. "Protivimo se ukidanju javnih ovlasti u strukovnom obrazovanju jer smo taj posao obavljali dobro. Ako naš posao prijeđe u nadležnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, doći će do novih obveza za proračun", rekao je Ranogajec.

"Što naručiš, to platiš i dobiješ odgovor kakav želiš"
 
Za anketu o dobrovoljnom/obveznom članstvu u HOK-u, koju je danas predstavio ministar Maras, Ranogajec je rekao "što naručiš, to platiš i dobiješ odgovor kakav želiš", a nije mu jasno zbog čega ministar pita domaćice i trgovačka društva je li je dobar zakon o obrtu i koriste li oni usluge HOK-a.
 
"Kao doprinos rješavanju  krize HOK je u novom Zakonu o obrtu predložio smanjenje komorskog doprinosa na 88 kuna mjesečno, jednako za sve obrtnike. Ovaj iznos je malo u odnosu na stvarni trošak koji će nastati za obrtnike, ako iste usluge koje sad pruža HOK potraže na tržištu", rekao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.
 
Ranogajec je ocijenio kako novi prijedlog zakona o obrtu pokazuje nestručnost, nedosljednost i nepoznavanje pravog stanja stvari na terenu. "Osjećamo se kao da smo na sajmu i da licitiramo člancima i datumima", rekao je Ranogajec, dodajući kako je sada kao novi datum ukidanja obveznog članstva u HOK-u naveden 1. srpnja 2014. godine.

"U nekom trenutku svim političarima treba nešto za dnevnu upotrebu, pa se tako i ovaj zakon koristi u neke druge svrhe. U tijeku su, naime, izbori za vodstvo SDP-a u Zagrebu, no ne želim to komentirati jer nisam član niti jedne stranke, ali možete i sami izvući čemu služi ovakav pritisak. Ovo je čista demonstracija sile", kazao je Ranogajec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara