HRT o praćenju Kolindine inauguracije: Iznosili smo neistine, a Gojan je bila neprofesionalna

HRT o praćenju Kolindine inauguracije: Iznosili smo neistine, a Gojan je bila neprofesionalna

Screenshot: HRT

SAŠA RUNJIĆ, ravnatelj Programa HRT-a oglasio se danas priopćenjem za javnost u kojemu je iznio rezultate "programske i produkcijske analize sadržaja emisije Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović".

> Vijeće HRT-a idući tjedan o prijenosu inauguracije, sankcijama za Elizabetu Gojan

Runjić je u priopćenju ustvrdio kako su se za vrijeme emisije iznosili neprovjereni, odnosno netočni podaci, a istaknuo je i kako je voditeljica Elizabeta Gojan napravila profesionalni propust.

"Temeljem značajno povećanog broja pritužbi i negativnih komentara naših gledatelja na emisiju „Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović“ posebno Povjerenstvo programskog kolegija HRT-a obavilo je temeljitu produkcijsku i programsku analizu sadržaja spomenute emisije.

Usprkos izvanrednim rezultatima gledanosti te besprijekornoj organizaciji i realizaciji projekta koji je zahtijevao angažman značajnih novinarskih, produkcijskih i tehnoloških kapaciteta, analizom je utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen, uočena je dramaturška neujednačenost i povremeno iznošenje neprovjerenih, odnosno netočnih podataka. Nadalje, kolegica Gojan u ulozi voditeljice prijenosa uživo iz studija, koristeći svoj osebujan autorsko-komentatorski izričaj često je odstupala od neutralnog, stilski neobilježenog načina moderiranja kakav je standardima struke predviđen i uobičajen za ovakve emisije, a osobito kad je riječ o posebnom događaju od javnog interesa kao što je svečanost inauguracije hrvatske predsjednice.

Zbog profesionalnoga propusta pokrenut će se postupak

Imajući u vidu navedeno, utvrđen je profesionalni propust zbog kojeg ćemo pokrenuti postupak u skladu s internim procedurama predviđenim za takve slučajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, ispričavamo se onom dijelu naših gledatelja koji su zbog ovog propusta dio emisije „Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović“ doživjeli neprikladnim.

S druge strane, odlučno odbacujemo krajnje tendenciozne objede na račun kolegice Gojan, uredništva i čelništva HRT-a, kako je u ovom slučaju bila riječ o politički pristranom i namjerno neobjektivnom izvješćivanju kako bi se naštetilo ugledu Predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović.

Programsko vodstvo HRT-a  nastavit će razvijati objektivnost i vjerodostojnost novinarskog i uredničkog pristupa.  U tim nastojanjima, kritičko sagledavanje vlastitog rada, odnosno njegova detaljna analiza i dalje će biti jedan od temeljnih alata za dostizanje visokog profesionalnog standarda kojem težimo.

Ravnatelj programa HRT-a

Saša Runjić"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara