HRT-ova šefica Kadrovske koja masovno otpušta ljude je vlasnica tvrtke koja se bavi zapošljavanjem

HRT-ova šefica Kadrovske koja masovno otpušta ljude je vlasnica tvrtke koja se bavi zapošljavanjem

Screenshot: HRT

GORAN RADMAN, glavni ravnatelj HRT-a u tu je medijsku kuću unio kaos, a zaposlenici kažu kako situacija nikad nije bila neizvjesnija. Ne znaju do kad će imati posao, izmijenjen im je kolektivni ugovor, a s 1. lipnjem se gase i dopisništva. Nakon što je lani otpušteno 140 radnika, za manje od mjesec dana bez posla ostaje i 29 dopisnika.

Iako su godinama radili za HRT neki od njih za to da ostaju bez posla doznali su preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

"Jedan od mojih kolega primio je prije dva mjeseca poziv s HZZ-a o novom angažmanu, a kad je rekao da ne može jer je već zaposlen na HRT-u, rekli su mu da je on na njihovom popisu za zbrinjavanje viška radnika, a kojeg su dobili od HRT-a. Na taj smo način saznali da postoji popis za otkaze, a nitko s HRT-a nam se nije udostojio to javiti. Nakon toga je netko od kolega s HRT-a s Radmanovog stola uzeo odluku o vremenu kad se gase dopisništva i kopirao ga te proslijedio dalje, tako smo neslužbenim putem saznali kad ostajemo bez posla", rekao je Indexu jedan od dopisnika.

S HRT-a pak ističu da su svaku od Odluka objavili na internoj HRT-ovoj mreži na dan donošenja (Odluka o ukidanju dopisništava 27. siječnja, Interni natječaj 27. siječnja, Odluke o imenovanju dopisnika – koje su u biti rezultati provedenog internog natječaja - 25. travnja, 30. travnja, i 6. svibnja 2014.) te su svi zaposlenici HRT-a, kažu, s njima upoznati.

"Što se tiče obavještavanja viška zaposlenika, kontaktiranje HZZ-a i njih samih vrši se po redovnoj zakonskoj proceduri. Svi zaposlenici bit će obaviješteni u skladu sa Zakonom. Zasad nemamo saznanja da je netko neovlašteno distribuirao informacije, mimo zakonske procedure", stoji u odgovoru glasnogovornice HRT-a Dorotee Lazanin Jelenc.

Jedan od dopisnika ističe kako su bili i na razgovoru sa šeficom kadrovske Koraljkom Plašćar koja im je rekla da je ona na HRT-u zadužena za "sječu glava", ali da će biti natječaja pa će se vidjeti tko ostaje.

A šefica kadrovske odnosno rukovoditeljica RJ Ljudski potenciji na HRT-u Koraljka Plašćar, za koju se govori da je Radmanov kadar, ujedno predaje na učilištu Supera i posjeduje tvrtku Sigma i partneri doo koja se također bavi i zapošljavanjem, menadžmentom, a u opisu djelatnosti koje obavlja stoji i kako provode edukacije uz pomoć konja.

Prilog o tvrtki šefice Kadrovske HRT objavio pod video dana

Tako je 22. siječnja 2013. i sam HRT emitirao prilog o njezinom programu "Konj kao indikator ljudskih potencijala", iako je video sad uklonjen.

Na upit otkad je Plašćar zaposlena konkretan odgovor nismo dobili.

"Budući da je HRT obveznik Zakona o zaštiti osobnih podataka ne mogu Vam dati podatke o gđi Koraljki Plašćar bez njezinog dopuštenja. Mogu Vam reći da su 21.6. 2013. imenovani Glavni urednici i rukovoditelji na HRT-u", stoji u odgovoru glasnogovornice HRT-a Dorotee Lazanin Jelenc.

S druge strane odgovoreno nam je da kao i drugi građani RH i zaposlenici HRT-a mogu imati vlastitu tvrtku, međutim njihove tvrtke ne mogu raditi s HRT-om jer im to brani Statut HRT-a.

Tako prema Članku 42. (1)   Poslovni subjekti koji su u većinskom vlasništvu članova tijela HRT-a ili članova njihove obitelji te radnika HRT-a ili članova njihove obitelji ne mogu sklapati pravne poslove s HRT-om.

Prema članku 24.(2) Ravnatelj poslovne jedinice HRT-a ne može biti osoba: 3. koja obavlja bilo koje poslove u konkurentskoj pravnoj osobi, odnosno pravnim osobama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja i/ili prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija, odnosno ako takve poslove obavlja da u slučaju imenovanja takve poslove nije spremna prekinuti;

Također, sukladno Zakonu o Javnoj nabavi u dokumentaciji za nadmetanje naveden je popis tvrtki koje se ne smiju javljati na nadmetanje, a poslodavac mora biti obaviješten o tome da pojedini zaposlenik posjeduje tvrtku.

Na HRT-u tako ne vide ništa sporno u tome što jedna od njihovih direktorica ujedno ima i tvrtku koja se bavi istim poslom kojeg ona obavlja na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 51 dopisnika posao samo za 22

S druge strane na HRT-u se hvale kako su uspješno proveli restrukturiranje, za što im je nužno bilo formalno zatvaranje "malih dopisništva".

"Glavni ravnatelj HRT-a donio je Odluku o ukidanju dopisništava HRT-a u Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Novoj Gradiški, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Gospiću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji. Ova odluka stupat će na snagu od 1.lipnja do 1. kolovoza 2014., ovisno o kojem se dopisništvu radi.

Istodobno s donošenjem Odluke o ukidanju dopisništava Glavni ravnatelj HRT-a raspisao je interni natječaj za izbor dopisnika iz Karlovca, Koprivnice, Krapine, Siska, Virovitice, Metkovića, Gospića, Požege, Slavonskog Broda, Županje i Vukovara", istaknula je Lazanin Jelenc, dodajući kako će HRT prvi put imati i jednog dopisnika iz Vukovara.

No umjesto 51 dopisnika koliko ih je bilo, internim se natječajem zaposlilo samo njih 22.

"Vlada RH 1. kolovoza 2013. prihvatila je Program restrukturiranja HRT-a. Glavni cilj ovog programa je do 2017. postići efikasno poslovanje i održivi razvoj HRT-a, uz operativne troškove niže od 95 posto ukupnih prihoda.

Poslije dugo godina HRT je pokrenuo veliki investicijski ciklus kojim će u cijelosti izmijeniti tehnološku osnovu i modernizirati način rada. Investicijski ciklus kreće upravo od tzv "malih" dopisništava.

Dopisnici, koji su odabrani bit će osposobljeni za novi način i tehnologiju rada koja podrazumijeva veliku mobilnost i multimedijalne vještine. Pri svemu tome planiramo značajne uštede jer nova tehnologija dokida potrebu za mnogim dosadašnjim troškovima te donosi učinkovitiji način rada", kaže Dorotea Lazanin Jelenc.

I dok se Uprava HRT-a hvali svojim poslovanjem, radnici su sve nezadovoljniji, a nezadovoljan Radmanom, za čije je imenovanje i sam bio je i Branko Vukšić, zastupnik Hrvatskih laburista u Saboru te ujedno predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

U razgovoru za Index kazao je da se već ispričao građanima Hrvatske što je i sam bio za imenovanje Radmana koji je tad imao i podršku novinara, no čije je povjerenje kasnije izigrao.

"Radman će duboko zakopati HRT"

"HRT ne ispunjava javnu funkciju koju bi trebo, nema velikih projekata ni ideja. Kao saborski zastupnik i predsjednik Odbora sam nezadovoljan jer Radman ne razumije javni medij. Ono s Matkovićem oko dopisništva u Bruxellesu je bilo katastrofalno, taština je nabujala do nebeskih svodova, ali ovo sad je još gore. Prvo je krenuo s ukidanjem dopisništva, a strateška prednost pred NOVA i RTL televizijom su upravo dopisništva", rekao je Vukšić.

Ističe kako se Radman bavi outsourcingom i izmještanjem poslova te da će na kraju na HRT-u ostati samo njegovi savjetnici, a novinari će biti potrošna roba.

"Radman radi stvari koje su kontraproduktivne i duboko će zakopati HRT. Oni se sad busaju u prsa da imaju višak profita, ali to se ne vidi na programu, otpustili su radnike, a nisu srezali velike plaće i dopunske ugovore koje kriju kao zmija noge. Tražio sam od Radmana da mi pokaže famozne anekse ugovora koje neki na HRT-u imaju, ali nikad to nije ispunio, to je protupravno. Radman i predsjednik NO odbijaju to, tvrde da nisu nadležni da mi daju te podatke, a i govore da su tajni, no što reći na sve to kad Radman ima bezrezervnu podršku SDP-a koji to sve dopušta", zaključio je Vukšić.

I tako dok se Radman rješava dugogodišnjih zaposlenika, istovremeno je na HRT doveo osobe koje imaju tvrtke s kojima je HRT surađivao, gdje se postavlja pitanje o sukobu interesa, ali to im prolazi.

S druge strane štiti menadžerske ugovore osoba koje zarađuju ogromne novce, da bi s druge strane štedio tako da je samo lani otpustio 140 ljudi, a koliko će ih još biti na listi za odstrel nije poznato.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara