HRVATSKA U PLAVOM SDP pobijedio u samo četiri županije!

Foto: Index, izbori.hr

O IZBORNOM fijasku SDP-a na izborima za Europski parlament najbolje svjedoči činjenica da je lista predvođena vladajućom koalicijom pobijedila u svega četiri županije. SDP je izgubio čak i Grad Zagreb, a pobjedu u Istri najviše može zahvaliti koalicijskom partneru IDS-u.

HDZ-ova lista je pobijedila u sljedećim županijama: Grad Zagreb, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Zadarska, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, inozemstvo.

SDP-ova lista je pobijedila u sljedećim županijama: Istarska, Primorsko-goranska, Varaždinska i Međimurska.

 Nakon duljeg vremena HDZ-ova desna koalicija pobijedila je i u Zagrebu, gdje je osvojila gotovo 37 posto glasova, naspram 30 posto glasova za lijevu SDP-ovu koaliciju.

Osim te dvije koalicije izborni prag od pet posto u gradu Zagrebu i većini županija prešli su ORaH i Savez za Hrvatsku, dok je Laburistima to uspjelo u četiri županije.

ORaH Mirele Holy u Zagrebu je dobio gotovo 14 posto glasova dok je Savez za Hrvatsku (HDSSB-ABH-A HSS-HRAST-HSP-HZ-OS-ZZH) osvojio 7,4 posto.

HDZ i njegovi koalicijski partneri najbolje rezultate ostvarili su tradicionalno u Ličko-senjskoj županiji (58 posto), Virovitičko-podravskoj (54 posto), Brodsko-posavskoj (53 posto), Vukovarsko-srijemskoj (52 posto) te Požeško-slavonskoj i Zadarskoj (51 posto). U ostalim županijama desna koalicija dobila je između 40 i 50 posto glasova.

SDP-ova koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU) najbolje rezultate ostvarila je u Istarskoj (60 posto), Primorsko-goranskoj (41 posto), Varaždinskoj i Međimurskoj županiji (36 posto).

Iza dviju najjačih koalicija treći po broju glasova Orah se smjestio u 11 županija i gradu Zagrebu, dok je Savezu za Hrvatsku to uspjelo u sedam županija, uglavnom u Slavoniji te u inozemstvu. Hrvatski laburisti treće mjesto po broju glasova ostvarili su samo u Međimurskoj županiji, dok u Ličko-senjskoj županiji nitko osim HDZ-ove i SDP-ove koalicije nije prešao izborni prag.

Osim u Zagrebu ORah je najbolje rezultate ostvario u Primorsko-goranskoj županiji (gotovo 13 posto), Istarskoj i Zagrebačkoj (11 posto) te Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj (10 posto).

Savez za Hrvatsku je, pak, najbolje prošao na istoku Hrvatske - u Osječko-baranjskoj županiji gdje je osvojio 16 posto te u Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj s više od 7 posto glasova. Nositelj te liste Milan Kujundžić i njegovi koalicijski partneri mogu biti zadovoljni i rezultatom u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su kao treći osvojili gotovo 11 posto glasova.

Kao i na svim dosadašnjim izborima HDZ-ova koalicija je premoćno pobjedila u inozemstvu gdje je, po podacima s nešto manje od 90 posto obrađenih biračkih mjesta, osvojila 72 posto glasova. Lijeva koalicija dobila je nešto manje od 10 posto, a Savez za Hrvatsku je prikupio gotovo 6 posto. Ostali nisu prešli izborni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara