HSP Ante Starčević se obrušio na Srba: "Uvođenje ćirilice bilo bi degradacija cjelokupne žrtve Vukovara"

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

"DANIJEL SRB i njegov politički mentor i pravi šef HSP-a Anto Đapić, zadnjih godina orkestrirano iznose brojne objede i neistine vezane za rad i djelovanje HSP AS i njegovih dužnosnika", priopćili su iz HSP Ante Stračević povodom jučerašnjih izjava Daniela Srba na konferenciji za novinare.

Uglavnom se radilo, tvrde iz HSP AS-a, o politikantskim konstrukcijama i neistinama na koje HSP AS nije imao potrebe reagirati. Konferencija za medije koju je održao Danijel Srb u Osijeku ipak traži žuran i jasan odgovor, kažu.

"U poplavi izrečenog strši jedna velika neistina, a to je da je HSP AS sa drugim strankama sudjelovao u donošenju određenih akata u Gradu Vukovaru koje su za posljedicu imale uvođenje dvojezičnosti u gradu heroju. Statut Grada Vukovara o kojemu govori prihvaćen je u srpnju 2009. godine, a HSP AS je upisan u registar političkih stranaka u listopadu iste godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Druga neistina izrečena na istoj konferenciji proizlazi iz njegovog neznanja i neinformiranosti, a to je činjenica da jedino Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje dvojezičnost u jedinicama lokalne uprave i samouprave. Isti Zakon nalaže da jedinice lokalne uprave i samouprave koje ispunjavaju propisane uvjete moraju unijeti u svoj Statut odredbe navedenog Ustavnog zakona.

HSP AS nije politički formalist ali legalist svakako jeste. Preuzimanjem mjesta predsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara od strane naše stranke zatražili smo mišljenje Ministarstva uprave te smo njihov odgovor zaprimili 30.09.2011. godine. U ime Ministarstva uprave državni tajnik Pavao Matičić pojašnjava da odredbe Statuta Grada Vukovara ne uređuju niti određuju pravo pripadnika nacionalne manjine na ravnopravnu uporabu svog jezika ili pisma. To reguliraju odgovarajuće odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji i u Gradu Vukovaru HSP AS je obnašao i obnaša visoke političke dužnosti vodeći brigu da to ne bude na štetu većine ali ni manjine. HSP AS Domovinski rat smatra temeljem moderne Hrvatske države i u svoj program je ugradio vrijednosti proistekle iz njega. Uvođenje ćirilice danas bilo bi degradacija svega navedenog i cjelokupne žrtve Vukovara i njegovih stanovnika. Na tom tragu je pokrenuto prikupljanje peticije za uvođenje desetgodišnjeg moratorija na dvojezičnost u Vukovaru. Očekujemo od nadležnih institucija pozitivno mišljenje o našem prijedlogu i podsjećamo širu hrvatsku javnost kako je sličan moratorij od deset godina učinjen prilikom mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak RH. Tada je državni vrh oslobodio zatečeno srpsko stanovništvo od služenja Hrvatske vojske u periodu od deset godina.

Peticija prikupljanja potpisa nastavlja se dalje, do sada smo prikupili preko 3000 potpisa stanovnika Vukovara i prigradskih naselja. Svoje potpise na peticiju dali su mnogi poznati i utjecajni Vukovarci a u daljnjem prikupljanju očekujemo potporu drugih političkih stranaka sa hrvatskim predznakom te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prikupljeni potpisi i peticija bit će uručeni predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki u nazočnosti stranačkih dužnosnika HSP AS s područja grada Vukovara i predsjednice stranke i saborske zastupnice Ruže Tomašić tijekom sjednice Hrvatskog sabora sazvane u siječnju 2013. godine. Istom prigodom bit će održana konferencija za medije gdje ćemo opširnije progovoriti o svemu navedenom", kažu u HSP AS-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara