HSS: Tko se bogati na "besplatnom" obrazovanju? Vlada laže o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca!

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

DANAS je Hrvatska seljačka stranka (HSS) održala konferenciju za medije pod nazivom "Tko se bogati na `besplatnom` obrazovanju? Kako Vlada laže o prijevozu srednjoškolaca!".
 
"Na početku nove školske godine želimo ukazati na samo neke od mnogih problema u hrvatskom školstvu.

HSS upozorava da Vlada sustavno radi štetu i uništava dio po dio temelja društva. Nakon uništavanja hrvatskog sela, udara na obrtnike, zaustavljanja investicija i gospodarstva, umjesto pokretanja, sada kao da želi do kraja razoriti već ionako uzdrman obrazovni sustav.

Ministru su puna usta `novih` programa, a škole nemaju za struju, plin i vodu. S jedne strane ministarstvo smanjuje iznos decentraliziranih sredstava lokalnoj/regionalnoj samoupravi, a istovremeno Vlada dozvoljava poskupljenja energenata. Zar ministar želi reći da učitelji i do sada nisu svakodnevno učili djecu zdravstvenim navikama i odgajali ih da budu pošteni građani? Zar to nije zdravstveni i građanski odgoj?

Ministre ne vrijeđajte učitelje i ne podcjenjujte njihov rad nego im stvarajte uvjete da mogu kvalitetno odgajati i obrazovati našu djecu! Resorni ministar dužan je brinuti o onima koji provode programe, HSS poziva da se učini sve kako bi se prosvjetnim radnicima vratilo dostojanstvo. Bez učenja nema napretka, bez učitelja nema učenja.

Osnovno obrazovanje je obavezno i trebalo bi biti besplatno. Govorimo o pronatalitetnoj politici, a obitelj po djetetu treba izdvojiti od 800 do 1.800 kuna za knjige i bilježnice, zavisno od razreda. I ne bi se tome toliko ni prigovaralo kad ti isti udžbenici ne bi bili tiskani i prodavani prvenstveno iz interesa izdavača, a ne na korist djece. Danas, kada je sve dostupno na internetu, stvarno ne vidimo razlog za bespotrebne sadržaje, često zastarjele i beskorisne, osim da netko štampa što deblje knjige i što više zaradi (udžbenici po kilaži).

Za HSS nije normalno da hrvatski učenici uče isto gradivo, po istom programu, iz desetaka različitih OBAVEZNIH udžbenika. Ako već sva djeca u Hrvatskoj nemaju iste materijalne uvjete za učenje onda im bar možemo omogućiti jednoobrazne udžbenike, rasterećene nepotrebnih sadržaja. HSS traži da se prestane na djeci eksperimentirati, a na roditeljima zarađivati.

Ministra pozivamo da malo više razgovara sa učiteljima, onima koji su svakodnevno u razredu, diljem Hrvatske, ali neka ih proba i čuti. Često smo izloženi manipulacijama i lažima Vlade, ali kad laži dolaze iz ministarstva, koje bi se prvenstveno trebalo baviti odgojem i obrazovanjem umjesto nogometom, onda zvona za uzbunu jače zvone.

HSS javno proziva Vladu da iznosi neistine o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca. Od kojeg to iznosa Vlada subvencionira 75 posto? Od nekog fiktivnog, a ne od stvarnog iznosa mjesečne učeničke karte.

Konkretno u Koprivničko-Križevačkoj županiji u prošloj godini subvencionirano je 50,4 posto, a po najavama za ovu godinu subvencija će iznositi 42 posto od stvarne cijene. Županija je u prošloj godini za prijevoz izdvojila 6 milijuna, a ove će godine morati izdvojiti preko 7 milijuna vlastitih sredstava. Za toliko će manje biti investicija u školstvu.

Svjesni smo krize, ali i nesposobnosti Vlade, no to im ne daje pravo na laganje. Tražimo od Ministarstva da se po županijama objave točni podatci o iznosima sufinanciranja učeničkog prijevoza.

HSS predlaže osnivanje državnog instituta za planiranje odgoja i obrazovanja povezan s potrebama na tržištu rada. Takav institut dugoročno bi planirao obrazovanje, a posebno vezano uz potrebe gospodarstva i mogućnosti zapošljavanja. Financijska sredstva osigurala bi se ukidanjem nekoliko nepotrebnih državnih agencija", poručuju iz HSS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara