HUBOL: Aktualna vlast dodatno je destabilizirala zdravstveni sustav zbunjujućim i neprovedivim odlukama

Foto: Arhiva

HRVATSKA udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je danas od Vlade da liječnicima u bolnicama osigura uvjete kako bi pravovremeno i kvalitetno mogli liječiti pacijente, a s obzirom na novu organizaciju rada u bolnicama koja to onemogućava, te ju je pozvala da "napokon prihvati liječnike kao partnere u kreiranju promjena koje će unaprijediti zdravstveni sustav".

"Pozivamo Vladu da mobilizira krovne liječničke udruge, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatsku akademiju medicinskih znanosti, sve strukovne udruge vezane uz sustav zdravstva, udruge pacijenata, sve zainteresirane zdravstvene djelatnike te ih u okviru njihovih ingerencija i stručnih znanja, spoznaja i osobnih iskustava aktivno uključi u pronalaženje rješenja koja će stabilizirati, a potom i unaprijediti javni zdravstveni sustav", ističe se u apelu Udruge.

"Apeliramo na zajedništvo, međusobno razumijevanje i uvažavanje svih nas koji djelujemo s namjerom očuvanja i unapređenja hrvatskog državnog bolničkog zdravstvenog sustava", dodaje se.

HUBOL ističe kako aktualna vlast naslijeđeni nestabilan zdravstveni sustav svojim odlukama dodatno financijski, kadrovski i organizacijski destabilizira, te je zabrinuta zbog "zbunjujućih, kontradiktornih, nedorečenih, neracionalnih, a često i neprovedivih odluka Ministarstva zdravlja".

Udruga smatra da se odluke donose bez detaljne analize i simulacija što će njihova primjena donijeti u praksi, donesene odluke sudski se ukidaju ili ih Ministarstvo zdravlja samostalno, bez jasnog obrazloženja, povlači iz prakse "neuvjerljivo se pravdajući da se zapravo radilo o neuspjelom eksperimentu". Takvi eksperimenti izravno ugrožavaju zdravlje naših osiguranika, a nas liječnike frustriraju jer nam priječe da na optimalan način liječimo svoje bolesnike, upozoravaju bolnički liječnici.

Smatraju da bi zdravstvena politika trebala biti politika kontinuiteta, s jasno definiranim strateškim odrednicama kojima svaka vlast, neovisno o političkoj orijentaciji ili stranačkoj pripadnosti, treba težiti. Svjesni smo trenutne društvene situacije i potrebe temeljite reforme zdravstvenog sustava, no za krizu u zdravstvenom sustavu nisu odgovorni zdravstveni djelatnici, nego političari koji nemaju jasnu viziju kakvo treba i može biti hrvatsko javno zdravstvo, a uzimaju si isključivo pravo da određuju sudbinu tako važnoga društvenog segmenta, naglašavaju.

Po njihovim riječima, kvalitetnu reformu zdravstvenog sustava nemoguće je provesti bez općega društvenog konsenzusa te suglasja s zdravstvenim osiguranicima i djelatnicima, dok samo financijska ušteda ne smije biti neprikosnoven cilj reforme zdravstva, nego dobrobit bolesnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara