HUP reagirao na prodaju Ininog plina: Neviđeno ponašanje Vlade RH, regulativom štete jednom, u korist drugoga

HUP reagirao na prodaju Ininog plina: Neviđeno ponašanje Vlade RH, regulativom štete jednom, u korist drugoga

 Foto: Vlada.hr

NAKON što je krenuo novi postupak prisilne prodaje Ininog plina iz skladišta Okoli, kojim bi toj kompaniji mogla biti nanesena šteta od 340 milijuna kuna, oglasila se i Hrvatska udruga poslodavaca.

U svom propćenju HUP-ovci izražavaju zabrinutost zbog klime koja je stvorena na tržištu RH  i neprihvatljivim i nepovoljnim okolnostima za poslovanje i gospodarstvo uopće, a  koja je posljedica nedavnih odluka Ministarstava i Vlade RH.
 
Prisilna prodaja, koju PSP nije bio obvezan provesti niti zbog poštivanja regulative niti zbog zadovoljavanja potreba korisnika skladišnih kapaciteta ili trenutnih potreba za plinom na tržištu, rezultirala je nerazmjernom štetom za Inu/Prirodni plin u iznosu od 190 milijuna kuna za što smatramo odgovornim rukovodstvo PSP-a, navodi se u priopćenju HUP-a.
 
Od ulaska RH u EU, umjesto poticanja tržišnog natjecanja i slobode u poslovanju, država se upliće izravnim odlukama i regulativom, na štetu jednog poslovnog subjekta, a u korist drugog, smatra HUP.
 
Nadalje navode, da takvo postupanje ne samo da nije u skladu sa EU tržišnom praksom nego nije viđeno niti na hrvatskom tržištu, a definitivno je negativno i u suprotnosti sa već postignutim statusom slobode tržišnog poslovanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ovakvim potezima, smatraju poslodavci, negativno se utječe na Inine mogućnosti ulaganja u ključne projekte u istraživanju i proizvodnji te rafinerijskom i maloprodajnom poslovanju,  a direktno ugrožava postojeća radna mjesta.
 
Sa daljnjom regulacijom tržišta i sve većim restrikcijama i financijskim obavezama za poslovne subjekte  kao i čestim promjenama regulative  ne može se očekivati gospodarski rast i izlazak iz krize, zaključuje se u priopćenju.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara