HZMO poručuje građanima: Čuvajte stare radne knjižice

Ilustracija: Arhiva

OD 1. SRPNJA ulaskom Hrvatske u Europsku uniju radne knjižice otišle su u povijest, a zamijenila ih je elektronička evidencija zaposlenih. Mnogima su već poslodavci vratili stare knjižice, a da ih ipak valja sačuvati, poručuju iz Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje.

"Stara, papirnata radna knjižica i dalje je javna isprava kojom se dokazuje radni status do 30. lipnja 2013. Svakako treba upozoriti građane da ne bacaju radnu knjižicu i da ju ne uništavaju, već sačuvaju kako bi u konačnici, u nekoj budućnosti temeljem nje mogli ostvariti neko pravo", pojašnjava glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović.

Kao zamjena za radnu knjižicu, podsjeća, od 1. srpnja uvedena je elektronička evidencija. Zavod na taj način osigurava razmjenu podataka o radnopravnom statusu i o istom izdaje potvrde. Podaci su dostupni preko stranica Zavoda www.mirovinsko.hr uz korisničko ime i lozinku koje je moguće dobiti osobno u svim područnim službama i uredima HZMO-a uz predočenje osobne iskaznice. To je važno, jer na taj način korisnik ima pristup vlastitim podacima, a također može sam napraviti potvrdu o ranijem i aktualnom radnom statusu, ističe Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ta elektronička potvrda sadrži autentifikacijski podatak pomoću kojeg zainteresirani, primjerice potencijalni poslodavac, na stranicama Zavoda može provjeriti njezinu vjerodostojnost. Dakle, radi se o dva posebna broja na potvrdi, čijim se ukucavanjem na stranici može dobiti identična potvrda u elektroničkom obliku i na taj način provjeriti da je ta otisnuta varijanta identična onoj pravoj koju Zavod izdaje. Naravno, potvrdu je moguće dobiti i osobno u svim područnim službama i uredima", napominje glasnogovornik HZMO-a.

Radne knjižice, dakle, valja spremiti na sigurno te u Zavodu izvaditi korisničko ime i lozinku. Nakon 24 sata od izdavanja, preko službenih stranica može se ući u evidenciju i vidjeti svoje podatke.

"Osim toga, korisnici mogu vidjeti svoje podatke i o stažu i o plaći za prethodne godine, podnositi zahtjeve za informativni izračun mirovine, mogu podnositi zahtjeve za pretkompletiranje itd. Čitav je niz usluga koje Zavod nudi od 2004., a sada su dopunjene e-evidencijom o radnopravnom statusu. Tako da bi sada svima bili uputno da to izvade, jer su koristi višestruke", preporučuje Dujmović.

Radna knjižica u papirnatom obliku, podsjeća, ukinuta je jer je predstavljala "određenu fizičku prepreku slobodi kretanja radne snage" spremljena kod poslodavca. Usklađivanjem nacionalnih propisa s pravnom stečevinom EU u dijelu o slobodi kretanja radnika, knjižica je radi usklađivanja s ostalim zemljama Unije postala prošlost, a elektronička evidencija sadašnjost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara