HZMO poziva umirovljenike da dostave OIB do početka idućeg mjeseca

Ilustracija: Flickr

HRVATSKI zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je umirovljenike da u što kraćem roku dostave svoj Osobni identifikacijski broj (OIB), jer će im se u suprotnom obustaviti isplata mirovine.

Naime, od 1,1 milijuna umirovljenika koji mirovinu primaju u Hrvatskoj, njih 5500 nema u HZMO-u evidentiran OIB.

Riječ je o umirovljenicima koji OIB nemaju naveden na odresku od mirovine. Za dostavu OIB-a, oni trebaju popunjeni obrazac zahtjeva i ovjerenu presliku osobne iskaznice ili putovnice poslati na adresu bilo kojeg područnog ureda Ministarstva financija - Porezne uprave. O dodijeljenom OIB-u Porezna uprava će izravno obavijestiti HZMO.

Umirovljenici kojima je OIB naveden na odresku od mirovine, imaju taj broj u evidenciji HZMO-a i ne moraju ništa s tim u vezi poduzimati. Onima koji ne budu imali evidentiran OIB u HZMO-u do početka studenog, neće biti isplaćena mirovina u tom mjesecu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić jučer je podsjetio da su umirovljenici već više puta obaviješteni da moraju Zavodu dostaviti svoj OIB, međutim dosta njih se na ta upozorenja oglušilo.

OIB nije i dalje dostavilo oko 5400 umirovljenika s prebivalištem u Hrvatskoj i čak 48.000 umirovljenika koji mirovine dobivaju u inozemstvu. Najviše njih, oko 18.000, živi u Bosni i Hercegovini.

Svim hrvatskim državljanima OIB je dodijeljen automatski, a u Poreznoj upravi mogu ga zatražiti i strani državljani kojima Hrvatska isplaćuje mirovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara