HZZO usklađuje proračune bolnica sa sredstvima državnog proračuna

HZZO usklađuje proračune bolnica sa sredstvima državnog proračuna

Ilustracija: Arhiva

NA 26. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donesena je odluka o usklađenju bolničkih proračuna za ožujak 2013. godine sa sredstvima državnog proračuna.

Utvrđeni su privremeni maksimalni iznosi bolnicama za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, priopćili su iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U odnosu na veljaču, maksimalni iznosi sredstava smanjeni su za 0.71 posto, u ukupnom iznosu od 4.543.881 kuna.

Kako su pojasnili iz HZZO-a, iznose je bilo nužno smanjiti jer su u siječnju isplaćena veća sredstva od jedne dvanaestine predviđenih u državnom proračunu. Poručuju kako je limite potrebno postupno uskladiti s utvrđenim sredstvima državnog proračuna u cilju postizanja ravnomjernog plaćanja pružene zdravstvene zaštite tijekom cijele godine. Iznimno, mjesečni iznos za ožujak za KBC Rijeka smanjen je za 0.47 posto jer je riječka bolnica preuzela zbrinjavanje 12 osiguranih osoba koji su se liječili hemodijalizom iz Poliklinike Fresenius Medical Care.

Također, u priopćenju pojašnjavaju i kako bi se postigla pravilna raspodjela financijskih sredstava u djelatnosti medicine rada, utvrđeno da HZZO može za timove specijalista medicine rada odobriti i veći iznos od propisanog i to do 20 posto na godišnjoj razini, na područjima gdje Mreža javne zdravstvene službe nije popunjena i gdje postoje veća odstupanja u organizaciji specifične zdravstvene zaštite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara