Hajdaš Dončić potvrdio: Zračna luka Zagreb zvat će se po Franji Tuđmanu

Hajdaš Dončić potvrdio: Zračna luka Zagreb zvat će se po Franji Tuđmanu

Foto: FAH, screenshot: Index

JOŠ JUČER je postalo jasno kako između vladajućeg SDP-a i HDZ-a postoji konsenzus oko preimenovanja Zračne luke Zagreb u Zračnu luku dr. Franje Tuđmana, a danas je to potvrdio i Siniša Hajdaš Dončić.

> HDZ i SDP žele preimenovati Pleso, slažete li se da se zove po Tuđmanu?

"Zračna luka Zagreb zvat će se po predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, to nije upitno", kazao je Hajdaš-Dončić za Dnevnik Nove Tv.

"To nikad nije ni bilo upitno, o tome razgovaramo zadnjih par mjeseci i u trenutku puštanja u rad novog terminala, on će se zvati po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. To nije upitno niti vrijedno bilo kakve javne rasprave u Hrvatskoj", izjavio je Hajdaš Dončić.

Odbacio je tumačenje da je takvu odluku Vlada donijela pod pritiskom HDZ-a. "Mi nemamo nikakav politički pritisak, Franjo Tuđman je hrvatski predsjednik, antifašist, partizan i moj Zagorac. O tome razgovaramo već nekoliko mjeseci, 3. srpnja je povjerenstvo za praćenje koncesije, a davatelj koncesije, dakle Vlada RH je ionako planirala da novu zračnu luku, ne staru, imenuje imenom prvog predsjednika. To je za nas normalno, što Gradu Zagrebu pa ni HDZ-u, koji je vladao Hrvatskom mnogo godina, nikad nije palo na pamet. Nema političkog pritiska, zračna luka će se zvati Zračna luka Franjo Tuđman", poručio je ministar.

SDP-ov Nenad Stazić jučer je kazao kako nema ništa protiv takvog poteza te kako mu je svejedno hoće li Franjo Tuđman dobiti trg ili aerodrom.

SDP podržao HDZ-ovu inicijativu

"Nemamo ništa protiv te ideje, dakako. Mislimo da prvi hrvatski predsjednik zaslužuje neki bolji trg, neko bolje mjesto od one livade koju su mu dali. Hoće li to biti trg ili će biti aerodrom, to je nebitno", rekao je.

HDZ-ovci su slaganje SDP-a s njihovom inicijativom dočekali na nož, tvrdeći kako se radi o predizbornom manevru.

"Raduje nas da je nakon desetljeća i pol pokušaja detuđmanizacije, predsjednik SDP-a, pa makar i u predizborne svrhe, počeo prihvaćat naša stajališta te shvatio spoznaju povijesne uloge i veličine doktora Franje Tuđmana", kazao je HDZ-ov Andrija Mikulić.

Preko pola sudionika ankete ne slaže se s preimenovanjem zračne luke

U Indexovoj anketi u kojoj je o pitanju "Jeste li za to da se "Zračna luka Zagreb" preimenuje u "Zračna luka dr. Franje Tuđmana"?" glasalo preko 9800 osoba, većina sudionika izrazila je neodobravanje spram te odluke. Čak 50,08 posto bilo je protiv, 33,11 posto bilo je za, a 16,81 posto nije stalo do pitanja. Podsjetimo, internet ankete uvijek treba uzimati s dozom opreza, s obzirom na mogućnost utjecanja na njihove rezultate.

Svoju inicijativu HDZ-ovci opravdavaju pozivanjem na svjetske primjere. U Francuskoj se tako aerodrom zove po Charlesu de Gaulleu, u Americi po Kennedyju, a u Turskoj po Ataturku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara