Hammond: Pripremit ćemo moguće nove sankcije za Rusiju

Hammond: Pripremit ćemo moguće nove sankcije za Rusiju

Foto: Hina

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Philip Hammond izjavio je u petak da EU namjerava pripremiti nove sankcije Rusiji zbog umiješanosti te zemlje u sukob u Ukrajini te da bi se one mogle ubrzo uvesti ukoliko se prekrši sporazum o prekidu vatre dogovoren u veljači u Minsku.

Kijev i proruski separatisti međusobno se optužuju za sukobe još od potpisivanja mirovnog sporazuma kojim se poziva na povlačenje teškog oružja s crte bojišnice u istočnoj Ukrajini.

"EU će ostati ujedinjena u pogledu sankcija jer se one ne smiju ukidati dok se sporazum iz Minska u potpunosti ne ispuni", rekao je Hammond.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremit ćemo moguće nove sankcije koje će se uvesti ubrzo ukoliko se nastavi ruska agresija ili ukoliko se sporazum iz Minska ne bude poštovao", rekao je Hammond, dodavši da Velika Britanija još ne planira slati oružje ukrajinskim borcima, no da "u dogledno vrijeme ništa nije isključeno", s obzirom na to da je stanje u Ukrajine i dalje vrlo "dinamično".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Varšavi s britanskim kolegom, poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna rekao je da bi se nove sankcije mogle uvesti ukoliko separatisti napadnu ukrajinsku luku Mariupol, no da bi mjera isključivanja Rusije iz SWIFT sustava plaćanja bila poduzeta tek u ekstremnoj situaciji.

SWIFT je globalna mreža za razmjenu podataka između financijskih institucija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara