Haško tužiteljstvo traži vraćanje Šešelja u pritvor

Foto: Hina

TUŽITELJSTVO Haškog suda zatražilo je danas vraćanje Vojislava Šešelja u pritvor, odnosno poništavanje odluke o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Tužiteljstvo je ocijenilo kako Šešeljevo ponašanje na slobodi, odnosno svakodnevne provokacije koje upućuje otkako se vratio u Srbiju, "potkopavaju temelje odluke o njegovu privremenom puštanju na slobodu".

Zdravlje mu ipak nije prepreka

"Sudsko vijeće bi trebalo poništiti prvotnu odluku o Šešeljevom privremenom puštanju na slobodu i zakazati saslušanje po njegovu povratku u Haag kako bi se razmotrilo pitanje bilo kakvih budućih puštanja na privremenu slobodu u njegovom slučaju", navelo je između ostalog Haško tužiteljstvo u svom zahtjevu sudu.

Tužiteljstvo također navodi kako je Šešelj na slobodu pušten radi narušenog zdravlja, odnosno iz humanitarnih razloga, te su u skladu s tim doneseni minimalni uvjeti njegova puštanja na slobodu. No, ispostavilo se da teško zdravstveno stanje nije prepreka Šešeljevim neprekidnim provokacijama i vrijeđanju žrtava.

"Šešeljevo ponašanje dokazuje da su, bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, potrebni stroži uvjeti puštanja", navodi Tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je upozorilo i na Šešeljeve izjave kako se ne planira vratiti u Haag, iako je jedan od uvjeta za njegovo puštanje na slobodu bio taj da će se vratiti u Haag čim ga sud pozove.

Iz svega navedenoga, jasno je kako su šanse za novo Šešeljevo puštanje na slobodu, uspije li ga sud vratiti u Haag - minimalne, budući da je već jednom izigrao povjerenje Haškog suda i na račun zdravlja se uspio vratiti u Srbiju kako bi ondje iznova širio velikosrpske ideje.

Zašto je uopće pušten ako je presuda već napisana?

"Puštanje Vojislava Šešelja na slobodu je nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana, ali nije objavljena. Šešelj nije toliko bolestan da ne bi mogao slušati njeno čitanje", izjavila je prije desetak dana bivša glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann.

Dodala je da Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu nije opravdano niti s aspekta ljudskih prava. "Nikoga još nisu prijevremeno pustili na takav način. Svakome treba reći je li kriv ili ne. Nitko ne želi umrijeti, a da ne dobije odgovor na to pitanje", rekla je Hartmann.

"Slučaj Šešelj dokaz je da su u Haaškom sudu potpuno neodgovorni ljudi koji bi trebali odstupiti, zajedno s glavnim tužiteljem Sergeom Brammertzom. Oni su sasvim iznad svega, iznad međunarodnih standarda, iznad Vijeća sigurnosti UN-a, pa i iznad Boga", dodala je ironično Hartmann.

11 i pol godina pritvora - bez presude

Šešelj se dragovoljno predao Haaškom sudu u veljači 2003. Nakon suđenja koje je počelo krajem 2007. presuda je trebala biti izrečena 30. listopada 2013., ali je njeno donošenje odgođeno nakon što je Tribunal usvojio Šešeljev zahtjev za izuzeće suca Frederika Harhoffa zbog pristranosti.

Od tada traje upoznavanje novog, senegalskog suca Mandiaye Nianga s predmetom, a predsjednik suda Theodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. kada bi trebalo početi vijećanje o presudi.

Haaški sud je pustio Šešelja na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i bez presude nakon 11 i pol godina pritvora pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine.

Europski parlament je prošlog tjedna prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara