Heroina francuske desnice Marine Le Pen pokrenula stegovni postupak protiv oca

Heroina francuske desnice Marine Le Pen pokrenula stegovni postupak protiv oca

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen najavila je u četvrtak "stegovni postupak" protiv svog oca, Jean-Mariea Le Pena, suosnivača te francuske stranke krajnje desnice, pozivajući ga da ode u političku mirovinu, nakon intervjua za list koji smatraju antisemitskim.

U nastupu na televizijskoj mreži TF1, Marine Le Pen je pozvala oca da "bude mudar, snosi posljedice meteža koji je sam stvorio i da možda izađe iz politike".

"Odlučila sam pokrenuti stegovni postupak", rekla je predsjednica FN-a dva dana nakon oštre svađe s ocem zbog razgovora koji je dao za tjednik krajnje desnice Rivarol koji je nazvala "odvratnom krpetinom".

Oca pozvala pred izvršni odbor

"Jean-Marie Le Pen će biti pozvan pred izvršni odbor koji je stegovno tijelo", dodala je ne navodeći kada će zasjedati taj odbor čiji su članovi ona i njezin otac.

Predsjednica FN-a koja je 2011. preuzela vodstvo stranke, koje je njezin otac bio suosnivač 1972., rekla je da je "tužna kao kći, ali i kao aktivistkinja" zbog oštre rasprave s "Le Penom", ali je umanjila njezinu važnost s obzirom na "patnje Francuza".

Ne smije se kandidirati na lokalnim izborima

Marine Le Pen koja je pokrenula kampanju skidanja stigme sa stranke, u srijedu je zabranila ocu da se kandidira na lokalnim izborima, kazavši da je upao u "pravu spiralu između strategije spaljene zemlje i političkog samoubojstva".

Jean-Marie Le Pen (86) je sklon provokacijama, a poznat je i po svojim ispadima o židovima i o Drugom svjetskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara