Heroja ispratili na posljednji počinak: "Stradao je učitelj, na žalost, ovog puta nije bilo čuda, ostali smo bez Ede"

Heroja ispratili na posljednji počinak: "Stradao je učitelj, na žalost, ovog puta nije bilo čuda, ostali smo bez Ede"

Foto: Tom Dubravec/Cropix

NA SPLITSKOM groblju Lovrinac danas je pokopan Edvard Retelj, alpinist i GSS-ovac koji je spasio brojne živote. Od njega su se oprostili brojni Splićani, njegovi kolege, rodbina i obitelj.

"Na žalost, ovog puta nije bilo čuda.Ostali smo bez Ede.

Stipe Božić na stranicama HGSS-a napisao je nekoliko redaka o Edi Retelju koji je smrtno stradao prije nekoliko dana kada je njega i trojicu kolega zatrpala lavina na Kamešnici.

"Dana 23.02. 2013. godine u velikoj lavini na Kamešnici izgubili smo prijatelja i gorskog spašavatelja Edu Retelja. Ova nesreća, a posebno akcija potrage koja je slijedila za većinu pripadnike GSS-a bila je nešto osobno i zato je svima bila posebno teška. Jer Edo je bio naš kolega, alpinist i gorski spašavatelj koji je pripadao našem svijetu i svjetonazoru. S njim smo dijelili istu ljubav za planine i ljude i zato smo puno vremena provodili zajedno. Znali smo snagu stihije ali smo do kraja uvjeravali sami sebe da su čuda moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na žalost, ovog puta nije bilo čuda.Ostali smo bez Ede.

Edo je u planine zakoračio još dječačkoj dobi i kao planinar odrastao među prijateljima alpinistima iz Alpinističkog Odsjeka Planinarskog društva Mosor. Bio je jedan od najvećih hrvatskih alpinista svih vremena. Ispenjao je, između ostalog, i "Tri problema Alpa": Sjeverne stijene planina Eiger, Grandess Jurasses i Materhorn. Dva puta je bio u Himalajama i to u Južnoj stijeni Manaslua. Penjao je i stijene u gorjima Tien Shan, Fanskim gorama i Andama te Diamond kuloar na Mount Keniji.

Kao višegodišnji član GSS-a sudjelovao je u mnogim akcijama spašavanja, između ostalog i u nedavnom spašavanju splitske alpinistice Ane Mažar u stijeni iznad Omiša. Edo je bio vrhunski turni skijaš i zaljubljenik u snjegove Biokova, Troglava, Čvrsnice i Kamešnice gdje je često vodio i učio mlađe alpiniste.

Tako je bilo i kobnog 23. veljače kada se, s još trojicom mlađih kolega, uputio na najviši vrh Kamešnice, Konj. Stradao je učitelj. Edo je često znao kazati da se u planinama više boji za druge negoli za samoga sebe."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara