Hladni rat konačno završio i u Švicarskoj

Hladni rat konačno završio i u Švicarskoj

Foto: Shutterstock

HLADNI rat konačno je završio u Švicarskoj, tiho, krajem 2014., kada su uklonjene posljednje količine eksploziva postavljene od Drugog svjetskog rata pod mostovima, u tunelima, uz prometnice štiteći bogatu alpsku zemlju od moguće strane invazije.

Među posljednjim objektima očišćenima od eksploziva je most u Bad Saeckingenu (sjever), koji Švicarsku povezuje s Njemačkom. Most iz 14. stoljeća upisan je kao povijesni spomenik u turističkim vodičima, koji ne spominju da su sve do listopada 2014. u njegovim temeljima ležale stotine kilograma eksploziva TNT. Stanovništvo je nešto znalo o tim minama, ali pojma nije imalo s kakvom je prijetnjom živjelo.

Početkom Drugog svjetskog rata neutralna Švicarska počela je eksplozivom štititi objekte civilne infrastrukture kako bi se u slučaju napada iz inozemstva zaštitila uništenjem komunikacija. Od početka 1940., postojao je koncept prema kojem bi se u slučaju napada vojska povukla u planine i aktivirala eksploziv.

Nakon kraja Drugog svjetskog rata "podebljali" bombe

No nakon 1945., eksploziv nije bio uklonjen, već naprotiv, pojačan u doba Hladnog rata kada je fašističku prijetnju zamijenila sovjetska. Od nekoliko stotina objekata štićenih minama s kraja rata, broj takvih objekata narastao je na dvije do tri tisuće 80-ih godina u vrijeme kada su sovjetske nuklearne rakete SS-20 prijetile Zapadnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Sovjetski Savez raspao se 1991., a Švicarska nije odustala od svoje doktrine i nastavila je u nju ulagati milijune franaka. Doktrina "švicarskog sira" sastojala se u tome da se svaka planina buši kako bi se u njoj skrili bunkeri i piste za obranu od napada, kaže Julien Grand, glavni tajnik Švicarske udruge za vojnu povijest.

Čekalo se na vrhunske stručnjake

Vojska je tek nedavno priznala da je ta strategija "zastarjela", a na pitanje zašto se toliko čekalo, obrana odgovara da nije imala dovoljan broj stručnjaka koji bi taj posao obavili u strogim sigurnosnim uvjetima.

Analitičari vjeruju da je to i odraz švicarske politike i sustava referenduma koji ne favorizira nagle promjene. K tomu je Švicarska hrabro objavila svoju dugo čuvanu tajnu, a "Nijedna zemlja ne objavljuje sve svoje vojne tajne, no znamo li uopće jesu li sve druge države uništile svoje eksplozive", pita povjesničar Peter Hug.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara